Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56894525    








Honlapkeszites

Az új Büntetõ Törvénykönyv alapvetõ változásai

2013. július 1-jén hatályba lép Magyarország új Büntetõ Törvénykönyv, amely igazságos, tettarányos és következetes - az áldozatok védelmébe.

Több hónapos, széleskörû társadalmi és szakmai egyeztetést, valamint politikai vitát követõen az Országgyûlés tavaly nyáron elfogadta az új Büntetõ Törvénykönyvet. Az új büntetõjogi kódex hatékony választ ad az elmúlt harminc évben, a jelenlegi Btk. hatályba lépése óta átalakult bûnözési formákra is. Az új büntetõjogi szabályok célja, hogy hatékony, egyszerû, korszerû és szigorú szabályokat teremtsen mind a bûncselekmények áldozatai, mind a bûncselekmények elkövetõi, mind az igazságszolgáltatás számára. A büntetés alapelve, hogy igazságos, tettarányos és következetes legyen. Az új Btk. egyes bûncselekmények vonatkozásában súlyosabb büntetéseket helyez kilátásba a korábbi törvénykönyvnél, és egyértelmûen az áldozatok és a becsületes emberek oldalára áll, az önvédelem lehetõségét pedig jelentõsen kiterjeszti, vagyis nagyban hozzájárul a családok személyes és anyagi biztonságához. 


Az új Btk. az elmúlt három évben hozott büntetõjogi szigorításokat is megõrzi, vagyis továbbra is érvényesül pl. az erõszakos elkövetõket sújtó három csapás intézménye, az uzsorások elleni szigorú szabályok, valamint a veszélyhelyzetben elkövetett lopások elkövetõi is szigorúbb büntetésre számíthatnak. Új elem a Btk.-ban a kapcsolati erõszak tényállása.
A szigorítás mellett új büntetési nemeket és intézkedéseket is tartalmaz az új kódex, így pl. jóvátételi munkát és a sportrendezvényektõl való eltiltást. Erõsödik a fogyasztók védelme és hangsúlyosabbá válik a környezetvédelem is.

További részleteket ide kattintva olvashat.

 



2013-06-25 12:24:00


További hírek:


KÖZÉRDEK ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül