Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56891416    








Honlapkeszites

Az adósságátvállalásról vettek át bizonyságlevelet zalai települések vezetõi

A Zala megyei 1. számú választókerület 31 érintett településének vezetõi vehették át az adósságuk átvállalására emlékeztetõ, Orbán Viktor miniszterelnök aláírásával ellátott bizonyságlevelet kedden Zalaegerszegen.


A választókerületben összesen több mint 300 millió forint tartozástól kormányzati döntéssel megszabaduló települések vezetõi elõtt Vigh László országgyûlési képviselõ (Fidesz) kijelentette, hogy az önkormánzatiság akkor ér valamit, ha a településeknek rendelkezésükre áll mindaz a forrás, amely a mûködtetéshez szükséges.
Hozzátette: a kormány a múlt év végén "húzott egy vonalat, ez nagyon jó döntés volt, a települések kaptak egy kis levegõt".
Vigh László - aki maga is polgármester - a legnagyobb bajnak azt nevezte, hogy az állam korábban a kötelezõen elõírt feladatokra nem biztosította a forrásokat, s ez a leginkább az alapfokú oktatás terén okozott problémákat. A mûködtetés 40 százalékát kapták meg a települések, 60 százalékot kellett hozzátenni, s amelyik önkormányzatnak nem volt elegendõ bevétele, az adósságba került.
Ha a kormány nem vállalja az adósságrendezést, akkor egy év múlva már nem 600-700 milliárd, hanem 800, még egy évvel késõbb pedig már 900 milliárd forintos adósságot görgettek volna a kistelepülések".
Kitért arra is, hogy nagyon nagy átalakítás zajlik az önkormányzati rendszerben, és bár nem megy minden zökkenõmentesen de ez az év arra szolgál, hogy jelezzék a mûködtetési gondokat. Elismerte, hogy a közös önkormányzati hivatalok mûködtetésében "nem a legkedvezõbben alakultak a számok", de egyik település sem "zárt be", s bízik abban, hogy ezen a téren is sor kerül finomításra.
Vigh László végül arra kérte a települési vezetõket, hogy függesszék ki a bizonyságleveleket, amelyek arról szólnak, hogy az elmúlt 23 évben egy alkalommal a kormány vállalta az adósságrendezést az önkormányzati rendszerben.
A polgármesterek, alpolgármesterek vagy jegyzõk által átvett dokumentumban az áll: "Sohasem szabad megfeledkezni arról, hogy felelõsséggel tartozunk a hazánkért és benne minden egyes településért.
Az ország és települései drámai mértékben eladósodtak, a szakadék szélére jutottak. 2010-ben összefogtunk, és két év alatt gyökeres változásokat vittünk véghez, megújítottuk Magyarországot. Így ma már elég erõsek vagyunk ahhoz, hogy megvédjük városainkat, falvainkat, és a bennük élõ emberek biztonságát.
2012 decemberében döntést hoztunk, hogy kiváltjuk városainkat és falvainkat az adósságcsapdából" - olvasható a levélben, amely az adott településtõl átvett adósság összegét is tartalmazza.
A dokumentum a miniszterelnök aláírása felett azzal zárul: "Ez a bizonyságlevél tanúsítja az összefogás erejét, amellyel megmentjük az itt élõk otthonát, szeretett környezetét, és amellyel mi, magyarok közös erõvel felemeljük és sikeressé tesszük Magyarországot".

MTI - Kanizsa



2013-06-25 18:45:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül