Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56893504    








Honlapkeszites

A régiós gazdasági kapcsolatok erõsítéséért

A kis- és középvállalkozók külpiacra lépését szorgalmazta az a fórum, melyet szerdán tartottak városunkban. A Nemzetgazdasági Minisztérium, a Kárpát Régió Üzleti Hálózat Zrt. és városunk önkormányzatának jóvoltából a helyi-, valamint a környékbeli üzletemberek ismerkedhettek meg szakmai fórum keretében a Magyarországgal szomszédos régiók által kínált üzleti, befektetési lehetõségekkel.


Romániában, Szlovákiában, Szlovéniában, Szerbiában, Ukrajnában és Horvátországban is számos olyan gazdasági potenciál rejlik, ami a magyar vállalkozók nagy része elõtt még ismeretlen. Többek között ezek megismertetését, feltárását segítette elõ a szakmai konferencia. A Kárpát Régió Üzleti Hálózat mindehhez lehetõségek sokaságát kínálja, ugyanis – mint a rendezvényen elhangzott – fontos, hogy a kelet-közép-európai országok egymás gazdaságai irányába nyissanak, s ezáltal szûkebb-tágabb térségünk európai szinten is rangos, gazdasági régióvá fejlõdjön. Mindezt köszöntõjében is kihangsúlyozta Dénes Sándor. Az alpolgármester szavaival elõtérbe állította azt a tényt, hogy Nagykanizsa – fekvésébõl adódóan - a horvát, szlovén üzleti kapcsolatainak fejlesztéséért már eddig is sokat tett, azonban ezt a jövõben bõvíteni, elmélyíteni is szeretnék.
- Fejlõdõ gazdasági régió kialakításán dolgozunk partnereinkkel közösen. Valós együttmûködésrõl van szó e nemzetek, városok önkormányzataival, különbözõ oktatási intézményeivel és szervezeteivel, az utóbbi idõben több olyan projekt is volt, mellyel a vállalkozók közti kapcsolatfelvételt segítettük. Ebbõl kifolyólag már megjelentek Nagykanizsán és környékén horvát vállalkozók, és a helyiek közül is többen érdeklõdnek a külhoni befektetések iránt. Városunk fejlõdését is nagyban elõsegítheti, ha térségi szemléletre alapozunk. Közösek a céljaink a Nemzetgazdasági Minisztériummal, és a Kárpát Régió Üzleti Hálózattal is. Amikor azonban térségrõl beszélünk – helyi viszonylatban – nemcsak a környékbeli településekre kell gondolnunk, hanem szomszédos országok nagyvárosaira is. A velük való együttmûködésre kell fókuszálnunk a jövõben. Nagykanizsán egy integrált területi beruházást segítõ koncepción dolgozunk, ami ezen térség lehetõségeit tárja fel, és megteremti az alapot arra, hogy 2014-2020-ra már konkrét tervek álljanak rendelkezésünkre a határ mindkét oldalán. Ezért fogadtuk – több egyéb más mellett – örömmel, hogy Horvátországban, Szlovéniában is mûködnek a Kárpát Régió Üzleti Hálózat irodái – mondta Dénes Sándor.
Mûködésüket, tevékenységi körüket és szolgáltatásaikat Radetzky Jenõ vezérigazgató mutatta be.
- Az irodahálózat 11 helyszínen rendelkezik képviselettel, Romániától Horvátországig. Elsõdleges tájékoztató tevékenységükön és a megfelelõ üzleti partner megtalálásán, elérésén túl cégalapításhoz szükséges segítségnyújtással, üzleti, adózási, jogi tanácsadással is várjuk a magyar vállalkozókat.
Kiemelte városunk kedvezõ gazdasági adottságait és a kormány külföldi gazdasági kapcsolatok fejlesztéséért tett intézkedéseit is.
- A Kárpát régió vagy medence esetében mi egységes földrajzi, gazdasági térségrõl beszélünk. A magyar gazdaság külföldi kapcsolatrendszerét is sikerrel fejleszti a már említett országokban, akár uniós tagállamokról van szó, akár nem. A tavalyi évben 5.8 milliárd Euró külkereskedelmi többletünk volt, a deficitünk mértéke is jelentõsen csökkent a Kárpát régió többi országaiéval szemben – közölte Radetzky Jenõ, aki a Wekerle terv elsõdleges célrendszerét is felvázolta a konferencián részt vevõknek. Mint elmondta, szükséges az infrastruktúra összehangolása a Kárpát-medencében, valamint az egységes munkaerõpiac megteremtése is. Ahogy azon piaci rések megtalálása más országok gazdaságában, melyet akár magyar vállalkozók, beruházók pótolhatnának. A regionális fejlesztés jelentõségére is rávilágított a Kárpát Régió Üzleti Hálózat Zrt. vezérigazgatója, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara alelnöke. Ugyanis – mint leszögezte – számunkra is fontos, hogy Csallóköz, Erdély, Felvidék, Kárpátalja vidékén gazdasági növekedés induljon be.
Majd Dr. Billo Kármen a Nemzetgazdasági Minisztérium, Regionális Kárpát-medencei Vállalkozásfejlesztési Fõosztály osztályvezetõ helyettese tartott elõadást, melyben vázolta – több más mellett – a külpiacon történõ elhelyezkedés irányait, lehetõségeit is. Ehhez kapcsolódóan lappillérként megemlítve a Wekerle terv sokoldalúságát.
- Fontos, hogy a magyar vállalkozások ne csak székhelyük körzetében terjeszkedjenek, hanem külföldön is – mondta az osztályvezetõ helyettes, aki a Kárpát Régió Fiatal Vállalkozók Programjáról is szólt.
A nap további részében külföldi befektetésékhez szükséges finanszírozási formákról, exporttámogatási lehetõségekrõl is informálódhattak a jelenlévõk, valamint megismerkedhettek a Kárpát Régió Üzleti Hálózat városainak irodavezetõivel is.

Sz.Zs.



2013-06-26 14:01:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül