Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56893365    








Honlapkeszites

Magyar-horvát együttmûködés: 300 kilométeres kerékpárút épül

Már 2014. október végére elkészülhet az a nagy horderejû beruházás, mely eredményeként egy háromszáz kilométer hosszú Nagykanizsát, Zalakarost, Kaproncát és Csáktornyát is érintõ kerékpáros úthálózat, valamint kerékpáros centrumok és kölcsönzõk épülnek. A részletekrõl Cseresnyés Péter polgármester és Abboud Nabil projektmenedzser számoltak be.


Ahogy a polgármester elmondta, az elmúlt idõszakban több közös programban mûködtek együtt a horvátokkal, azonban azok közül is a legjelentõsebb a Mura és a Dráva folyó természeti környezetében megvalósuló, a magyar-horvát határon átnyúló program, mely Kapronca, Csáktornya, Nagykanizsa és Zalakaros kooperációjával történik.
A projekt összköltsége közel 2 millió euró, ebbõl városunk a legnagyobb összeget, majd 1,1 millió eurót költhet kerékpárút építésére, meglévõ utak azzá minõsítésére, így városunkban a Vár, a Petõfi és a Teleki utcákban, valamint a Galambok és Bagola közötti szakaszon. Továbbá kialakítanak egy centrumot, továbbá egy mountain bike pályát létesítenek a Zalaerdõ Zrt. közremûködésével. Ennek 4-6 kilométeres részén világversenyek rendezhetõek, tervezett átadási idõpontja jövõ év augusztusára várható. A másik 10 kilométeres szakaszát pedig családok is igénybe vehetik.
Újságírói kérdésre a projektmenedzser kiemelte, a költségvetés 85 százaléka európai uniós hozzájárulás, a hazai önrész 15 százalékos, melynek 10 százaléka állami és 5 százalék pedig résztvevõk önrészébõl kerül ki.
– Nagyon szeretnénk, az együttmûködést, mint közvetlen, mint pedig európai unós pályázatok tekintetében tovább folytatni, szorosabbá tenni, és reméljük a kisebb települések is segítik ezen törekvéseinket – hangsúlyozta Cseresnyés Péter.
V.M.



2013-06-28 11:48:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül