Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56892568    








Honlapkeszites

Elemzõk: pozitív fordulat a kiskereskedelemben

Pozitív fordulat látszik a kiskereskedelmi forgalomban a második negyedévben az MTI által megkérdezett elemzõk szerint, akik az év hátralévõ részében is bõvülõ eladásokra számítanak.


A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint az idén májusban 2,5 százalékkal nõtt a kiskereskedelmi forgalom naptárhatástól megtisztított volumene az elõzõ év azonos idõszakához képest, miután az elõzõ hónapban, áprilisban - tizenkét havi csökkenés után elõször - 3,4 százalékkal nõtt a kiskereskedelmi forgalom.
Suppan Gergely, a TakarékBank szenior elemzõje szerint a második negyedévben érdemi fordulat következett be a háztartások fogyasztásában, ezt támasztja alá, hogy az április növekedés után májusban is bõvült a kiskereskedelmi forgalom.
Hozzátette, a bõvülõ kiskereskedelmi forgalmat elõrevetítette a nagyot javuló fogyasztói bizalom, a vártnál dinamikusabban növekvõ foglalkoztatás, valamint a 38 éves inflációs mélypont miatt megugró reálbérek.
Az elemzõ kifejezetten bíztatónak tartja, hogy a növekedés egyre szélesebb bázison jelentkezik, májusban ugyanis nõtt mind az élelmiszerjellegû vegyes kiskereskedelmi üzletek forgalma, mind a nem-élelmiszer ágazatok forgalma, továbbá az üzemanyag forgalom is bõvült a meredeken zuhanó árak hatására.
A TakarékBank elemzõje szerint a bérek és nyugdíjak idei reálnövekedése miatt a kiskereskedelmi forgalom a korábbi várakozásokhoz képest magasabb szinten stabilizálódhat, sõt az év második felében bázishatások miatt akár kissé tovább növekedhet. Suppan Gergely szerint az idén összességében akár a 2 százalékot is megközelítheti a kiskereskedelmi forgalom növekedése.
Megjegyezte, hogy az április-májusi kiskereskedelmi forgalom kedvezõ alakulása pozitív hatással lehet a második negyedévi GDP-re is, ami a jelenlegi várakozásokhoz képest akár jelentõs pozitív meglepetést is okozhat.
Keszeg Ádám, a Raiffeisen Bank elemzõje szerint is fordulat következett be a fogyasztásban a második negyedévben. Kiemelte, hogy a kiskereskedelmi forgalom májusi alakulásában nagy szerepe volt az üzemanyag eladások 6,8 százalékos bõvülésének, ami azonban részben szezonálisan és a késõbbiekben is ingadozó lehet. Véleménye szerint ez kissé fölfelé torzítja a májusi adatot, de hangsúlyozta, hogy az alapfolyamatok is kedvezõek, hiszen a többi területen is bõvült, ha kisebb mértékben is a fogyasztás.
Az elemzõ az év hátralévõ hónapjaiban is pozitív elõjelû adatokra számít, várakozása szerint 2013-ban összességében szerényen, 0,4-0,5 százalékkal bõvülhetnek a kiskereskedelmi eladások.

 

MTI - Kanizsa



2013-07-03 11:35:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül