Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56892669    








Honlapkeszites

Adók módjára behajtható a szemétdíj

A Pénzügyi, a Városüzemeltetési, az Ügyrendi, Jogi és Közrendi Bizottság ülését követõen a közgyûlés napirendjén is szerepelt a hulladékkezelési közszolgáltatási szerzõdés módosítására elõterjesztett javaslat.

A közgyûlés jóváhagyta a 2004-2005-ös években keletkezett és behajthatatlannak minõsített 1.015.142 forint települési szilárd hulladékkal kapcsolatos közszolgáltatási díjhátralék törvényi elõíráson nyugvó megtérítési kötelezettségének teljesítését a Saubermacher-Pannónia Hulladékgyûjtõ Kft. felé. Az elõirányzatot a 2008. évi mûködési hitel ugyanezen összeggel való megemelésével biztosítja.


A testület egyetértett a települési szilárd hulladék lakosság által fizetendõ díjának hátralék-rendezésével kapcsolatos törvényi változás miatt a Saubermacher-Pannónia Hulladékgyûjtõ Kft.-vel megkötött közszolgáltatási szerzõdés módosításával.
Városunkban a települési szilárd hulladék gyûjtésével, elszállításával és ártalmatlanításával kapcsolatos közszolgáltatási tevékenységet a Saubermacher- Pannónia Hulladékgyûjtõ Kft. végzi. A 2002. május 15-én megkötött közszolgáltatási szerzõdés rögzíti a felek kötelezettségeit és jogait. Az egyes intézkedések alapja a hulladékgazdálkodásról szóló 2000. évi XLIII. törvény. A törvényben 2006. január 1-tõl lényeges változás lépett hatályba, a felek emiatt módosították a szerzõdést.
A szerzõdés módosítása értelmében a hulladékkezelési közszolgáltatás igénybevételéért az ingatlantulajdonost terhelõ díjhátralék, a késedelmi kamat, valamint a behajtás egyéb költségei adók módjára behajtható köztartozásnak minõsülnek.
A díjhátralék keletkezését követõ harminc napon belül a közszolgáltató felhívja az ingatlantulajdonos figyelmét a díjfizetési kötelezettségének elmulasztására, és felszólítja a teljesítésére. A felszólítás eredménytelensége esetén a díjhátralék keletkezését követõ kilencven napot követõen a közszolgáltató – a felszólítás megtörténtének igazolása mellett – a díjhátralék adók módjára történõ behajtását kezdeményezi az önkormányzat jegyzõjénél.
A jegyzõ a kezdeményezés kézhezvételétõl számított nyolc napon belül intézkedik a díjhátralék, késedelmi kamat és a felmerült költségek behajtása érdekében. A behajtott díjhátralékot, késedelmi kamatot, valamint a közszolgáltatónak az ezzel kapcsolatban felmerült és behajtott költségeit a jegyzõ nyolc napon belül átutalja a közszolgáltatónak.
Ha a közszolgáltatást igénybevevõ díjhátralékos nem tulajdonosa az ingatlannak, és a vele szemben lefolytatott behajtás eredménytelen, a díjhátralékot, késedelmi kamatot és a felmerült költségeket az ingatlan tulajdonosától, illetve vagyonkezelõjétõl kell behajtani. Közös tulajdonban álló ingatlan esetébe a tulajdonosok felelõssége egyetemleges. A behajthatatlan díjhátralék esetében a jegyzõ nyolc napon belül igazolást ad a közszolgáltatónak.
A 2006. január 1-jét megelõzõ idõszakról az Adóügyi Osztály elkészítette a díjhátralékok kimutatását. A kimutatás szerint a 2004-2005-ös években keletkezett 4.457.188 forint díjhátralékból behajthatatlannak bizonyult 1.015.142 forint. A díjhátralék rendezésére az elmúlt években (2006-2007) a költségvetésben rendelkezésre állt 800-800 ezer forint elõirányzat, azonban ezek nem kerültek átutalásra, így ott megtakarításként jelentkeztek. Most azonban a régi szabályozás alapján behajthatatlannak minõsített hátralék megtérítésérõl még az önkormányzatnak kell gondoskodni még a közszolgáltatási szerzõdés módosítása elõtt. A 2006. január 1-jét követõen keletkezett díjhátralékok ügyében már az új szabályozás, és a most módosított közszolgáltatási szerzõdés szerint kell eljárni.
B.E.



2008-09-03 09:03:56


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül