Ma 2024. 10 18.
Lukács, Jusztusz napja van.
Látogatók száma : 56949399    








Honlapkeszites

Cél az ügyfélközpontú és gördülékeny ügyintézés

A törvény által biztosított hatáskörében Cseresnyés Péter polgármester az eddigi aljegyzõt, Dr. Gyergyák Krisztinát nevezte ki június 15-ei hatállyal Nagykanizsa Megyei Jogú Város jegyzõjévé a pályázók közül. A város elsõ embere a hivatal osztályvezetõi értekezletén közölte döntését az érintettel és a dolgozókkal.

Dr. Gyergyák Krisztina 1967. április 18-án született Zalaegerszegen. Hivatali munkáját Nagykanizsán 1997. február 1-tõl a jogi csoport fõmunkatársaként kezdte, majd két év múlva 1999. május 19-tõl aljegyzõként folytatta. Aljegyzõi kinevezését követõen négy alkalommal – összesen két és fél éves idõtartamban –, látott el helyettesként betöltetlen jegyzõi munkakört. Oktatási megbízásos jogviszonyban jelenleg is turisztikai és utazási jogot tanít a Pannon Egyetem Nagykanizsai Kampuszán. Végzettsége jogász, jogi szakvizsgával és társasági szakjogászi képesítéssel rendelkezik.


Beszélgetésünkben a szakmai ranglétra fokozatairól, majd a folytatásról, illetve vezetõi elképzeléseirõl kérdeztük a jegyzõnõt.
– Eddigi tapasztalataimra alapozva és a hivatal aktuális helyzetét figyelembe véve készítettem el a pályázatomat. Az önkormányzatot és a hivatalt jelentõsen érintette a 2013. január 1-jével kialakított járási rendszer és az oktatási intézmények fenntartásának állami átvállalása. A szervezeti változás nemcsak a hivatal feladatellátására volt kihatással, hanem a szervezet és a létszám jövõbeli alakulására is. Figyelemmel a közigazgatás-fejlesztési pályázati lehetõségekre is, folyamatban van a hivatal szervezetének a megmaradt feladatokhoz történõ alakítása és a racionalizálási javaslatok elõkészítése.
– Melyek lesznek az átalakítás elsõdleges szempontjai?
– Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi törvény kimondja, hogy a polgármester a jegyzõ javaslatára elõterjesztést nyújt be a képviselõtestületnek a hivatal belsõ szervezeti tagozódásának, létszámának, munkarendjének, valamint ügyfélfogadási rendjének meghatározására. A közgyûlés májusi ülésén döntött a hivatali átszervezés irányairól figyelembe véve a folyamatban lévõ ÁROP hivatali szervezetfejlesztési lehetõségek teljes kihasználását. Kérdésére pontosan válaszolva az átalakítás során elérendõ cél a hatékonyabb, áttekinthetõbb, gazdaságosabb mûködés és a párhuzamos feladatellátás megszüntetése figyelemmel az intézményekre és gazdasági társaságokra is. Erre való tekintettel tettem javaslatot a hivatali struktúra kialakítására. Mindezen kívül szintén elodázhatatlan feladat lesz mindennapi életünkben az informatikai rendszer fejlesztése, melynek során a szakértõk munkájának a segítése mellett közre kell mûködnöm a legoptimálisabb megoldások megtalálásában is.
– A jegyzõi munkakör nagy munkabírást és felelõsséget igényel. A feladatok eredményes ellátásához mely szervekkel fontos együttmûködnie?
– Elengedhetetlenül szükséges a közgyûléssel és a bizottságaival, a polgármesterrel és az alpolgármesterekkel, továbbá fontos a jó kapcsolat kialakítása az önkormányzat többi szereplõivel és a város lakosságával.
– Milyen alapkövetelményeket állít a dolgozókkal szemben?
– A hivatalban minõségi munkát kell végezni. A törvényesség, az ügyfélközpontú és gördülékeny ügyintézés minden dolgozóval szemben követelmény. Nagy hangsúlyt kell fektetni a határidõk betartására, és az elektromos ügyintézést minél több területre ki kell terjeszteni. Mindezek eléréséhez természetesen jó kapcsolatot kell kiépíteni a hivatal belsõ szervezeti egységeinek a vezetõivel és a dolgozóival. A jó munkahelyi légkör megteremtése mellett nem lehet figyelmen kívül hagyni a vezetõi következetességet, a számonkérést, a rendszeres ellenõrzést, és azt, hogy a hivatal vezetõjeként példát kell mutatni a kollektívának. A jegyzõ alapvetõ feladatának tehát az önkormányzat és a hivatal törvényes mûködésének biztosítását, a munkatársak szakmai hozzáértésének, elhivatottságának erõsítését, az ügyfelek és a partnerek udvarias, gyors kiszolgálását tartom.
B.E.
 



2013-07-04 09:54:00


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül