Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56893678    








Honlapkeszites

Sok jogszabály módosul az új Ptk. miatt

Sok jogszabály módosul a jövõ év március 15-én hatályba lépõ új Polgári törvénykönyv (Ptk.) miatt, változás lesz például, hogy ingyen lehet majd hozzájutni csoportosított céginformációhoz, a volt cégvezetõ pedig kötelezhetõ lesz arra, hogy a csõdeljárás során ki nem elégített követeléseket maga fizesse meg.



A kormány honlapján megjelent törvénytervezet sorra veszi a módosítandó törvényeket. A csõdtörvény módosítása kimondja: ha a felszámolás során a bíróság által jóváhagyott közbensõ mérleg alapján nem jut pénzéhez minden hitelezõ, akkor képbe kerül a korábbi ügyvezetõ. Az õ felelõsségének megállapítását bármely hitelezõ, vagy - az adós nevében - a felszámoló is kérheti a bíróságtól.
A cégtörvény részletesen szól a vezetõ tisztségviselõ eltiltásáról. A cégbíróság eltiltja ettõl a pozíciótól azt, akinek felelõsségét a felszámolási - vagy kényszertörlési - eljárás során, ki nem elégített hitelezõi követelésért a bíróság jogerõsen megállapította. További feltétel, hogy az illetõ a fizetési kötelezettségét nem teljesítette.
Az eltiltás alatt álló személy nem szerezhet gazdasági társaságban többségi befolyást, nem válhat gazdasági társaság korlátlanul felelõs tagjává, vagy egyéni cég tagjává, továbbá nem lehet cég vezetõ tisztségviselõje sem. Az eltiltás öt évre szól.
Az ügyvéd, csak akkor hitelesítheti automatikusan a cég képviselõjének aláírás mintáját, ha õt személyesen ismeri. Ellenkezõ esetben az ügyvéd megkeresi a személyi adat- és lakcímnyilvántartást, a jármûvezetõi engedély-nyilvántartást, az útiokmány-nyilvántartást, illetve a központi idegenrendészeti nyilvántartást.
Szintén a cégtörvény mondja ki, hogy a csoportosított céginformációkhoz ingyenesen lehet hozzájutni. Ilyen valamely jogi személy - vagy egyéb szervezet - cégtulajdonosi minõségére, képviseleti jogosultságára vonatkozó adat, továbbá az is, hogy egy magánszemély mely cégeknél lát el vezetõ tisztséget vagy felügyelõbizottsági tagságot.
Jelenleg ilyen információhoz csak a bíróság, ügyészség, nyomozó hatóság, és más hivatalos szerv juthat hozzá. Más információkérõ csak akkor juthat hozzá csoportosított adatokhoz, ha azok a törvényben biztosított jogai gyakorlásához vagy törvényes érdekei védelmében szükségesek. Ekkor az információkérõnek az érintettek hozzájárulását igazolnia kell.

MTI - Kanizsa


 



2013-07-08 02:19:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül