Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56894597    








Honlapkeszites

A parlagfüves területekkel kapcsolatos kérdésekrõl

Az elmúlt idõszakban megnövekedett a Közterület-felügyeletre érkezõ parlagfüves területekkel kapcsolatos bejelentések száma, ezért tájékoztatni szeretnénk a város lakosságát e témára vonatkozó leggyakrabban felmerült kérdésekrõl.


2008. évi XLVI törvény 17.§ (4) bekezdése alapján „A földhasználó köteles az adott év június 30. napjáig az ingatlanon a parlagfû virágbimbójának kialakulását megakadályozni, és ezt követõen ezt az állapotot a vegetációs idõszak végéig folyamatosan fenntartani.”

A törvény 50 § (4) kimondja, hogy ”… parlagfû elleni közérdekû védekezést kell elrendelni, ha a földhasználó a 17. § (4) bekezdésében szereplõ parlagfû elleni védekezési kötelezettségének nem tesz eleget. A kötelezettség teljesítésének helyszíni ellenõrzésérõl a földhasználó elõzetes értesítése mellõzhetõ.”
(5) A parlagfû elleni közérdekû védekezést elrendelõ határozatot - ha a közlés más módja az azonnali végrehajtáshoz fûzõdõ érdeket veszélyeztetné - hirdetmény útján is lehet közölni. A határozat fellebbezésre tekintet nélkül azonnal végrehajtható.
(6) A közérdekû védekezés elvégzése során a hatóság, valamint a közérdekû védekezést elvégzõ vállalkozó feladata végrehajtásának keretei között az érintett területre beléphet, ott a szükséges cselekményeket elvégezheti. Erre való jogosultságát kérésre köteles igazolni.
(7) Ha a parlagfû elleni közérdekû védekezést kultúrnövény károsodása nélkül nem lehet elvégezni, a parlagfû elleni közérdekû védekezés abban az esetben rendelhetõ el, ha az adott területen a kultúrnövény tõszáma nem éri el az agronómiailag indokolt tõszám 50%-át és a parlagfûvel való felületi borítottság a 30%-ot meghaladja. A parlagfû elleni közérdekû védekezés során az érintett kultúrában okozott károkért a földhasználó kártalanításra nem tarthat igényt.

Amennyiben a város lakossága észlel parlagfüves területet, az alábbi szervezeteket értesítheti:
Külterületi ingatlan esetén (volt zártkertek): Nagykanizsai Járási Földhivatal
Tel: +36 93 312 204
Belterületen lévõ magánterület esetén: Nagykanizsa Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal Közigazgatási Osztály - A bejelentést személyesen vagy írásban szükséges megtenni.
Tel: +36 20 8492448
Közterület esetén: Nagykanizsa Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal Közterület-felügyelet
Tel: +36 20 8492485

Tájékoztatjuk a lakosságot, hogy a parlagfüves területek felderítése és azok számának csökkentése érdekében mûködik a Parlagfû Bejelentõ Rendszer, amelyet bárki használhat. A bejelentõ a felületen történõ regisztrálást követõen otthoni Internetrõl, vagy mobiltelefonról is megteheti bejelentését.
Közvetlen elérhetõség: https://pbr.nehib.gov.hu/pbr/content/user/login.aspx vagy a NEHIB honlapján is kialakításra kerül egy olyan link, amely a bejelentõ felületre irányítja az érdeklõdõket.

Kanizsa



2013-07-15 15:36:00


További hírek:


KÖZÉRDEK ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül