Ma 2024. 10 18.
Lukács, Jusztusz napja van.
Látogatók száma : 56949418    








Honlapkeszites

Dr. Károlyi: Deák térrõl, szobrokról, rovásírásos helységnévtáblákról

A Deák téri körforgalom terve, az ott található fenyõfa, illetve a Petõfi szobor, valamint a Török kút, és rovásírásos helységnévtáblák ügyében intézett kérdéseket a polgármesterhez Dr. Károlyi Attila önkormányzati képviselõ, az ügyrendi bizottság elnöke.


A polgármester helyben adott válaszát – mely valójában a fõépítész álláspontját tükrözte –, nem tudta elfogadni a városatya. A fõépítész levelében az szerepelt, hogy a nagyméretû fenyõfa egészséges és szép növényi egyed, eddig senki sem kifogásolta a létét. Ódzkodik a kivágásától, mert attól tart, a templom elõtti gesztenyefákhoz hasonlóan felzúdulást válthat ki a környezetvédõk részérõl. A képviselõ véleménye szerint ki kell vágni a 30 méteres fenyõfát, ’hisz nem tükrözi a lucfenyõ egyedi sajátosságát, formáját tekintve is kivágásra érett, méreteiben meghaladta azt az igényt, ami miatt oda ültették az emberek örömére. A mindenki karácsonyfájára csak sapkát tudnak húzni decemberben. Sajnálja a fát, de ki kell vágni, és másikat kell ültetni a helyére.
A köznyelvben Petõfi szoborként emlegetett 48-as gyalogezred emlékmûvét, véleménye szerint a Szentháromság szoborcsoport helyére kellene szállítani. Annak idején, 1934-ben Krátky István polgármester nem gondolta át eléggé az elhelyezését. Megjelenésében és gondolatiságában sem egy különösebb alkotás, maga az alkotója, Kisfaludy-Stróbl Zsigmond nem is szerepelteti életmûvében. A kézigránátot hajító katonának Petõfi Sándor mutatja az irányt. Nyilván egy szép nemzeti gondolat is van benn – jegyezte meg Dr. Károlyi Attila, az I. világháborús katonák hõsiessége, kitartása, becsülete. Én el tudom fogadni – folytatta, azonosulni is tudok a gondolatisággal, csak éppen nem ide való. Szép környezetbe kerülhetne a Tûzoltólaktanya szomszédságában. Kossuth és Petõfi jól megférnének egymás mellett, támogatták egymást a forradalom idején. Ezáltal vissza tudnánk állítani a Deák tér eredeti, a középkorra visszautaló jellegét, és magát a teret bazaltkockával lehetne díszíteni. Anno itt helyezte el a város a Török kutat, amelynek jelenleg nincs megfelelõ helye. Visszautasítottam a fõépítész azon gondolatát, hogy vissza akarom állítani a gyöngykavicsos felületeket. Nem akarom a régi állapotokat rekonstruálni, de igenis, ki lehetne tenni a sátrakat a suszter alléra, az eredeti, taxi placcra levezetõ útra, mert ezek is idéznék azt a szép régmúltat, amikor a Deák tér, Deák tér volt, mert most nem az.
A képviselõ rovásírásos helységnévtáblák felállítására tett javaslatától nem zárkózott el Cseresnyés Péter polgármester, a kivitelezését anyagi kérdésnek tartotta. Egy-egy tábla kihelyezése közel 70 ezer forintba kerül. A közgyûlés korábban 150 ezer forintot különített el a költségvetésben arra a célra, hogy a motoros klubnak anyagi lehetõséget nyújtson a balesetben elhunytak emlékére állított kopjafa áthelyezéshez. A motoros klub a saját költségén áthelyeztette a kopjafát a Balatoni út és a Hevesi utca körforgalmánál, ezért Dr. Károlyi Attila azt kérte a polgármestertõl, hogy az öt darab tábla elhelyezéséhez a költségvetésben megmaradt összeg mellé a másik, még hiányzó 150 ezer forintot a saját 10 millió forintos keretébõl biztosítsa. A képviselõ-elnök azt is megemlítette, a motoros klub aláírást és adományokat gyûjt majd õsszel a táblák elhelyezése érdekében. E gesztust fontosnak tartja Kovászna testvérvárosunk iránti tiszteletbõl, hiszen a rovásírás a székely magyarság egy jelentõs történeti emléke, teljesen egyedi, és csak a magyarságra jellemzõ formákat hordoz. Ezáltal a nemzeti gondolatot is erõsíthetjük a jövõ ifjúságában.
A Centrál elõtti buszöböl kiszélesítését kérve a városatya jelezte a közgyûlésnek, hogy a járdán álló buszok nemcsak olajfoltot hagynak maguk után, hanem súlyukkal rongálják a térkõ burkolatot, amit nem egy-két évre, hanem hosszú évtizedekre készítettek. Felvetésével nem a szálloda ellen kívánt szólni, hanem a város vagyonát féltette.
A Nagykanizsát elkerülõ 61-es fõút kivitelezésével kapcsolatban is tett említést immár sokadszor a közgyûlésben. Mint ahogyan olvasóink a Kanizsa Hetilapban is tájékozódhattak róla, jövõ õszre elkészül a beruházás. A képviselõ az iránt érdeklõdött, miért kell még másfél év a 60 százalékos készültségben lévõ út befejezéséhez, és azt javasolta a kivitelezõknek és a közremûködõknek, mélyen hallgassanak az út átadásáról, ne szervezzenek semmiféle ünnepséget, egyszerûen csak adják át majd a forgalomnak az utat.
Utolsó felvetéseként Dr. Károlyi Attila azt kérte a testülettõl, ne legyünk ennyire szerények. Példaként említette Hevesi Sándor születésének 140. évfordulóját, melyrõl ugyan megemlékeztek városunkban, de véleménye szerint tele kellett volna kürtölni vele az országot, és ugyanígy kell tenni a város egykori nagy szülöttjei évfordulójának esetében is.

B. E.



2013-07-17 08:58:00


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül