Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56891655    








Honlapkeszites

A Virágzó vidékünk rendezvénysorozat Nagykanizsáról indul útjára

Városunk az elsõ állomása annak az országjáró útnak, amely a Nyugat-Dunántúli régióhoz kapcsolódó, Darányi Ignác Új Magyarország Vidékfejlesztési Program keretében megvalósuló 3000 milliárdos fejlesztéseket, azok jelentõségét, valamint az utóbbi évek mezõgazdasági és vidékfejlesztési sikereit mutatja be.

A nyitó sajtótájékoztatót Dr. Mezõszentgyörgyi Dávid, a Nemzeti Agrárszaktanácsadási, Képzési és Vidékfejlesztési Intézet (NAKVI) fõigazgatója és Cseresnyés Péter polgármester tartották. A fõigazgató elmondta, a program 3000 milliárd forintnyi beruházási forrást jelentett 2007 óta, ennyivel járult hozzá az ország mezõgazdaságának fejlesztéséhez. Megyénkben mintegy 14,6 milliárd forint támogatási összeget hívtak le az érintett vállalkozók, önkormányzatok és civil szervezetek, összesen 3526-an. A pályázatok segítségével olyan elképzelések valósultak meg, melyek eredményeként a vidéki Magyarország fejlettebbé, élhetõbbé és vonzóbbá vált, mind az ott élõk mind az oda látogatók számára. Továbbá a mezõgazdasági termelõk növelhették versenyképességüket.


Cseresnyés Péter kiemelte, a Nagykanizsán a falusi lét is jelen van, melynek bizonyítéka, hogy a nemrég indult legszebb konyhakert mozgalomhoz itt neveztek a legtöbben. Ezt követõen a környéken megvalósuló jelentõs fejlesztésekrõl szólt a polgármester, melyek között határon átnyúló is található. Többek között Bázakerettye korszerû csapadék-elvezetõ hálózatát és árokrendszerét említette, mely 38 millió forintból épült. Letenyén a Mura horvát és magyar oldalán élõk kapcsolatait célozta a fejlesztés és Murakeresztúron szemléletfejlesztõ zöldprogramokra fordították a támogatást. Csempeszkopácson pedig 9 millió forintból újították fel a századelõn épült vendégházat, mely a falusi turizmus fellendítését szolgálja.
A városunkból induló roadshow ezeket az eredményeket szeretné bemutatni. Az érdeklõdõk minden helyszínen helyi termelõkkel, szolgáltatásokkal és új termékekkel ismerkedhetnek meg. A rendezvénysorozat augusztus 3-án kezdõdik Nagykanizsán, melyet még további hat helyszín követ, Szekszárd, Hódmezõvásárhely, Kisújszállás, Hatvan, Kunszentmiklós és Sárbogárd. A központi zárórendezvény pedig Budapesten lesz szeptember végén.
A szakmai eredmények bemutatása mellett szórakoztató programokkal is készülnek a szervezõk. Városunkban fõként helyi fellépõk szórakoztatják majd a közönséget, így a Kanizsa Fúvós Egyesület, a Zala Gyöngye, a HSMK Premier Táncklub, és a Swans Balett tánciskola csapata gondoskodik. A zene és táncmulatság mellett nyereményjátékok, kóstoló, kézmûves gyerekfoglalkozások is lesznek. A rendezvény nagyszínpadán délután négy órakor Kocsis Tibor, a 2011-es X-faktor gyõztese lép színpadra.
V.M.



2013-07-25 14:12:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül