Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56893732    








Honlapkeszites

Útügyi biztosokat nevezett ki az NFM minden megyében

Összesen 19 megyei útügyi biztost nevezett ki a hatékonyabb, gyorsabb és a lakossági igényeket szem elõtt tartó útfelújítások érdekében a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) - közölte a tárca az MTI-vel.


A 19 útügyi miniszteri biztos feladata a megyében élõk és közlekedõk számára leginkább sürgetõ építési, felújítási munkálatok beazonosítása lesz.
A koordinátorok megbízatása 2013. december 14-ig szól, munkájukat díjazás nélkül végzik.
Az NFM közlése szerint Völner Pál infrastruktúráért felelõs államtitkár augusztus elsõ felében egyeztet majd a megyei biztosokkal az együttmûködés részleteirõl.
A tárca közleménye szerint a korlátozott erõforrások szakmai szempontoknak megfelelõ, ugyanakkor a helyi elvárásokat is figyelembe vevõ felhasználását segíthetik az újonnan kinevezett megyei útügyi biztosok. Az útfejlesztésekhez és -felújításokhoz szükséges finanszírozást döntõ részben az Új Széchenyi Terv operatív programjai biztosítják. A beruházások fedezetét középtávon fõként a megtett úttal arányos útdíj bevételei jelenthetik majd. A 2014-2020-as uniós költségvetési idõszak stratégiai tervezése részeként folyamatban van egy új útfelújítási program megalapozása is - közölték.
Hangsúlyozták, hogy a 2002-2010 közötti idõszakban szinte kizárólagos szerepet kaptak az erõltetett ütemû autópálya-építések, amelyeket több esetben az állam számára rendkívül elõnytelen PPP-konstrukcióban valósítottak meg. E beruházások miatt a közúthálózat egyéb szakaszainak szükséges karbantartása elmaradt, a felújítások hiánya súlyos állapotromlást okozott. A PPP-beruházások évi százmilliárd forintos pénzügyi terhe még ma is szinte teljes egészében elviszi a hazai forrásokat.
A közlemény emlékeztet arra, hogy a korábbi kormányzati ciklusok alatt a hazai útállapotok súlyosan romlottak, a hálózat közel felén akár az azonnali beavatkozás is indokolt lenne. A fejlesztési tárca ezért arra törekszik, hogy a szükséges források elõteremtésével középtávon elvégezze az állami kezelésû országos közutak rendbetételét.
Az állami kezelésû országos közúthálózat elemei közül elsõként a legrosszabb mûszaki állapotú és legforgalmasabb szakaszok helyreállítása várható. A tömeges igények feltérképezése és összegzése hozzájárulhat ahhoz, hogy a legtöbb utazó közlekedési lehetõségein javító beruházások indokolt mértékû elõnyt élvezzenek a fejlesztések tervezése, ütemezése során - írja közleményében a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium.

 

MTI - Kanizsa



2013-08-01 08:30:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül