Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56891872    








Honlapkeszites

Zala megyei útügyi biztos: Manninger Jenõ

A hatékonyabb, gyorsabb és a lakossági igényeket szem elõtt tartó útfelújítások érdekében minden megyében útügyi biztos segíti a rekonstrukciós munkák koordinálását. A korábbi kormányzati ciklusok alatt a hazai útállapotok súlyosan leromlottak, a hálózat közel felén akár az azonnali beavatkozás is indokolt lenne. A fejlesztési tárca arra törekszik, hogy a szükséges források elõteremtésével középtávon elvégezze az állami kezelésû országos közutak rendbetételét. A nemzeti fejlesztési miniszter 19 útügyi miniszteri biztost nevezett ki az erõforrások hatékony felosztása érdekében. Völner Pál infrastruktúráért felelõs államtitkár a tervek szerint augusztus elsõ felében egyeztet a megyei biztosokkal a közös feladatokról, az együttmûködés részleteirõl.


A 2002-2010 közötti idõszakban szinte kizárólagos szerepet kaptak az erõltetett ütemû autópálya-építések, amelyeket több esetben az állam számára rendkívül elõnytelen PPP-konstrukcióban valósítottak meg. E beruházások miatt a közúthálózat egyéb szakaszainak szükséges karbantartása elmaradt, a felújítások hiánya súlyos állapotromlást okozott. A PPP-beruházások évi százmilliárd forintos pénzügyi terhe még ma is szinte teljes egészében elviszi a hazai forrásokat.

Az útfejlesztésekhez és -felújításokhoz szükséges finanszírozást döntõ részben az Új Széchenyi Terv operatív programjai biztosítják. A beruházások fedezetét középtávon fõként a megtett úttal arányos útdíj bevételei jelenthetik majd. A 2014-2020-as uniós költségvetési idõszak stratégiai tervezése részeként folyamatban van egy új útfelújítási program megalapozása is.

A korlátozott erõforrások szakmai szempontoknak megfelelõ, ugyanakkor a helyi elvárásokat is figyelembe vevõ felhasználását segíthetik az újonnan kinevezett megyei útügyi biztosok. A 19 koordinátor megbízatása 2013. december 14-ig szól, munkájukat díjazás nélkül végzik (ld. itt: http://njt.hu/cgi_bin/njt_doc.cgi?docid=162047.245557).

Az állami kezelésû országos közúthálózat elemei közül elsõként a legrosszabb mûszaki állapotú és legforgalmasabb szakaszok helyreállítása várható. Az útügyi biztosok feladata a megyében élõk és közlekedõk számára leginkább sürgetõ építési, felújítási munkálatok beazonosítása. A tömeges igények feltérképezése és összegzése hozzájárulhat ahhoz, hogy a legtöbb utazó közlekedési lehetõségein javító beruházások indokolt mértékû elõnyt élvezzenek a fejlesztések tervezése, ütemezése során. A biztosokat a közeljövõben minisztériumi egyeztetésre hívja a tevékenységüket irányító Völner Pál infrastruktúráért felelõs államtitkár.

Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, Kommunikációs Fõosztály - Kanizsa

 

 

27/2013. (VII. 19.) NFM utasítás miniszteri biztosok kinevezésérõl


A központi államigazgatási szervekrõl, valamint a Kormány tagjai és az államtitkárok jogállásáról szóló 2010. évi XLIII. törvény 38. § (1) bekezdésében biztosított jogkörömben eljárva a következõ utasítást adom ki:


1. § (1) A központi államigazgatási szervekrõl, valamint a Kormány tagjai és az államtitkárok jogállásáról szóló 2010. évi XLIII. törvény 38. § (2) bekezdés b) pontja alapján a közutak mûszaki állapotának javítására és fejlesztésére irányuló koordinátori feladatok ellátására 2013. június 15. napjától 2013. december 14. napjáig az alábbi személyeket miniszteri biztossá (a továbbiakban: megyei útügyi biztos) nevezem ki:

1.
Font Sándor
Bács-Kiskun megye

2.
Csizi Péter
Baranya megye

3.
Dankó Béla
Békés megye

4.
dr. Hörcsik Richárd
Borsod-Abaúj-Zemplén megye

5.
dr. Bohács Zsolt József
Csongrád megye

6.
Törõ Gábor
Fejér megye

7.
Gyopáros Alpár
Gyõr-Moson-Sopron megye

8.
Tasó László
Hajdú-Bihar megye

9.
Szabó Zsolt
Heves megye

10.
Boldog István
Jász-Nagykun-Szolnok megye

11.
Czunyiné dr. Bertalan Judit
Komárom-Esztergom megye

12.
Becsó Zsolt
Nógrád megye

13.
Pánczél Károly
Pest megye

14.
Witzmann Mihály
Somogy megye

15.
dr. Tilki Attila
Szabolcs-Szatmár-Bereg megye

16.
Potápi Árpád János
Tolna megye

17.
Kovács Ferenc
Vas megye

18.
Lasztovicza Jenõ
Veszprém megye

19.
Manninger Jenõ
Zala megye
 

 

(2) A megyei útügyi biztos összegyûjti és koordinálja a települések és a lakosság részérõl felmerülõ igényeket a közutak mûszaki állapotának javításával kapcsolatosan, és azokat továbbítja az illetékes közútkezelõ (területi) vezetõje felé. A koordinációs munka során javaslatot tesz az egyes feladatok prioritására vonatkozóan, amelyeket a közútkezelõ a munkaterv összeállítása során – a rendelkezésre álló forrásokra tekintettel – figyelembe vesz.

(3) A megyei útügyi biztos az európai uniós és hazai forrásból finanszírozott elõkészítés, illetve megvalósítás alatt lévõ közúthálózat-fejlesztési projekteket figyelemmel kíséri, operatív segítséget nyújt azok megvalósításához, összehangolja a szakmai és társadalmi érdekeket, véleményezi az országos fejlesztési tervek megyét érintõ részeit, javaslatokat tesz az egyes projektekre vonatkozóan, amelyeket a beruházó a projektek elõkészítése során – a rendelkezésre álló forrásokra tekintettel – figyelembe vesz.


2. § (1) A megyei útügyi biztos tevékenységét a nemzeti fejlesztési miniszter az infrastruktúráért felelõs államtitkár útján irányítja.

(2) A megyei útügyi biztos tevékenységéért díjazásban nem részesül.


3. § Ez az utasítás a közzétételét követõ napon lép hatályba.

 

 



2013-08-03 10:04:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül