Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56892646    








Honlapkeszites

A dél-balatoni Csabagyöngyével kezdõdött a szüret Európában

A dél-balatoni, korai érésû csabagyöngyével szerdán megkezdõdött a szõlõszüret Európában, a jónak mondható idei termés átvételi ára a tavalyi 100 forintról 110 forintra emelkedett - mondta Varga Péter, a Varga Pincészet tulajdonos ügyvezetõje az MTI-nek Ordacsehiben, a szüret indításakor.


 A magyar nemesítésû, hungarikumnak számító csabagyöngyébõl az országban egyedül a dél-balatoni borvidéken termelnek jelentõs mennyiséget. A szõlõbõl a Varga Pincészet évente átlagosan 200 ezer palack bort állít elõ. A szüretelést egy uniós forrásokból megvásárolt, közel százmillió forintos szõlõ-kombájn is segíti, amely naponta akár 10 hektárról is képes betakarítani a szõlõt.
A csabagyöngyébõl készülõ fehérbort kíméletes hideg erjesztés és szûrés után érlelés nélkül palackozzák azonnal, így néhány hét múlva Európa elsõ újboraként kerül a boltok polcaira.
A pincészet a csabagyöngyébõl idén a tavalyihoz hasonló mennyiséget, mintegy 1000-1300 mázsát vásárol fel a balatoni gazdáktól. Az átvételi ár azért alakul kedvezõen a jó termés ellenére, mert idén a muskotályos fajták virágzása nem jól sikerült, így ebben a fajtakörben nagyobb terméskiesésre számítanak a borászok.
A csabagyöngye termõterülete nem nõtt az utóbbi években, viszont az ültetvények megújításával hatékonyabb lett a termesztése. Míg a régebbi telepítésû ültetvényeken 60 mázsa szõlõt szüretelnek le hektáronként, addig az új telepítésûeken az idén már 80-90 mázsa, a következõ években akár a 100 mázsa termésre számítanak.
Varga Péter az idei szõlõtermés egészérõl szólva elmondta, benne van a lehetõség csúcsminõségû borok elõállítására, ha a vénasszonyok nyara is kedvezõen alakul, hiszen jó állapotban vannak az ültetvények: volt bõven napsütés, csapadék, és jelenleg is megfelelõ a talajnedvesség.

 

MTI - Kanizsa



2013-08-07 18:15:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül