Ma 2024. 10 18.
Lukács, Jusztusz napja van.
Látogatók száma : 56948961    








Honlapkeszites

Önzetlen segítségnyújtásra ösztönöz a Vöröskereszt
Odafigyelés, empátia, segítségnyújtás. Ezek azok a tulajdonságok, amelyek még nem vesztek ki mindenkibõl, és ezek azok, amelyekre a Vöröskereszt is építeni tud programjai kapcsán. A véradók és a szociális gondozók azok közé az emberek közé tartoznak, akik önzetlenül segítenek társaikon. Róluk és tevékenységeikrõl beszélt lapunknak Antal Istvánné, a Magyar Vöröskereszt Városi Szervezetének nagykanizsai területi vezetõje.

– Véradás szempontjából a nyári idõszak mindig problémás, mindenki szabadságra, nyaralni megy, betegek pedig sajnos ekkor is vannak. Ilyenkor véradó hetet szoktunk rendezni, amelynek alkalmával idén nyáron körülbelül 200 fõ jött el. Szeptember elején három helyszínen lehetett vért adni, egy nagyáruház parkolójában, egy energiacsaládi nap keretein belül és Kiskanizsán. Ezek elég jól sikerültek, a hõségriadó ellenére is összesen 124 véradó jelent meg. Így a kórház vérellátását biztosítottuk egy idõre. Továbbra is lesz lehetõségük az embereknek vért adni, a következõkben a kistérségbe, a környékbeli falvakba megyünk ki, valamint különbözõ kisebb-nagyobb cégekhez. Az elmúlt években körülbelül 4500 fõ adott vért, ezt az idén 4750 fõre szeretnénk növelni. Eddig a terveink jól alakulnak, statisztikailag felette vagyunk az eddig tervezettnek. A véradás 18 éves kortól lehetséges, a tavalyi évben 500 18 éven felüli diák adott vért. Nagyon büszkék vagyunk rá, hogy eddig Nagykanizsán még soha nem volt probléma a vérellátás területén.

A szociális gondozó-ápoló képzés a „Lépj egyet elõre!” program keretein belül 2008 januárjában indult, amely alapfokú OKJ-bizonyítványt ad annak, akinek a elméleti és gyakorlati vizsgái október 6-án, 8-án és 10-én sikerülnek. A 38 fõ, akik közül néhányan a munkanélküli hivatalból kerültek kiközvetítésre, míg mások már szociális gondozói tevékenységet végeztek, nyáron töltötték le a gyakorlatot. A Vöröskereszt 80%-ukat alkalmazni tudja városon belül, illetve a környéken. A jelenlegi állomány 95%-ának lesz így meg a szükséges végzettsége, a maradék 5%-ot a közeljövõben fogják beiskolázni. A szociális gondozók feladatai közé tartozik a rászorulók, leginkább az idõsek háztartásában való segítés: bevásárolnak nekik, orvoshoz kísérik õket, kiváltják a gyógyszereiket, ahol kell beviszik a fát, feladják a csekkeket, és nem utolsó sorban mentális segítséget nyújtanak, elbeszélgetnek velük.
S.E.

2008-09-18 09:59:15


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül