Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56891847    








Honlapkeszites

Új vitarendezési lehetõség az építõipari lánctartozások csökkentése érdekében

A tervezési, építési, kivitelezési szerzõdésekkel kapcsolatos vitás ügyek megoldását segítõ Teljesítésigazolási Szakértõi Szerv (TSZSZ) augusztus 12-én megkezdi mûködését - tájékoztatott a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK).


A szervezet az MTI-hez eljuttatott közleményében emlékeztet: az építésügy területén kialakult lánctartozások csökkentése érdekében létrehozott TSZSZ független szervezetként az MKIK mellett mûködik. Helyettes vezetõjét, Csermely Gábort és a meghirdetett pályázat alapján kiválasztott 121 tagját az igazságügyi szakértõk közül Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter már kinevezte, vezetõjének és további tagjainak kinevezése folyamatban van.
A TSZSZ eljárása a vitás építkezés helyszíne szerint illetékes területi kereskedelmi és iparkamaránál, vagy az MKIK-nál kezdeményezhetõ.
Az építésügyi lánctartozások visszaszorítása érdekében született törvény alapján a TSZSZ a megrendelõ, a tervezõ, a kivitelezõ vagy az alvállalkozó kérelme alapján ad szakvéleményt a teljesítésigazolás kiadhatóságával összefüggõ vitás ügyekben.
A közlemény szerint a dokumentum kiadásának gyakori, sokszor indokolatlan késleltetése, megtagadása a lánctartozások kialakulásának egyik oka.
A jogalkotó célja, hogy az ilyen ügyek nagy része lehetõleg a bíróság elkerülésével, a TSZSZ által kiadott szakvéleményben foglaltaknak megfelelõen megoldódjon. Ha ez mégsem így történik, a vállalkozó a számára kedvezõ szakvélemény birtokában a neki járó pénz kifizetését a bíróságon nagyobb eséllyel érvényesítheti.
A bíróság a felperes vállalkozó kérelmére már a per kezdetén elrendelheti a vitatott összeg kifizetését. Az is kedvezõ fejlemény a pénzére váró számára, hogy a bírósági ítélet elõzetesen végrehajtható, és az ilyen perek a kiemelt perekre vonatkozó gyorsító szabályoknak megfelelõen zajlanak, így elõreláthatóan befejezésük nem tart majd évekig.
A TSZSZ eljárását a vitatott összeg 1 százalékának megfelelõ eljárási díj, maximum 450 ezer forint megfizetésével, valamint az eljárás iránti kérelem-nyomtatvány kitöltésével lehet kezdeményezni a területi kamaránál vagy a TSZSZ-nél.
Az adott ügyben a TSZSZ vezetõje által kijelölt három igazságügyi szakértõ jár el. A szakvéleményt 30, bonyolultabb ügyben 60 napon belül, helyszíni szemle lefolytatása után adja ki a szervezet - ismertette az MKIK.

MTI - Kanizsa



2013-08-11 07:47:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül