Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56893146    








Honlapkeszites

Õszi állásbörze a HSMK-ban

A hagyományoknak megfelelõen idén õsszel is megrendezte a Hevesi Sándor Mûvelõdési Központban a Nyugat-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ Nagykanizsai Kirendeltsége az állás- és képzési börzést.

Szeptember 17-én, szerdán délelõtt a Munkaügyi Központ 42 partnere 86 munkakörben 1160 fõ álláskeresõnek ajánlott munkát. A börzén jelen voltak a munkaerõ-kölcsönzõk is, akik az egész ország területére kerestek munkaerõt, például Zalaegerszegre, Komáromba, Lentibe, Bükre.


Az álláskeresõk általában stabil, megbízható állást szeretnének találni, jó bérezéssel, megbízható munkakörülményekkel. A regisztrált álláskeresõk között vannak, akik célzottan a könnyûiparban, az építõiparban, kereskedelemben, vasiparban, egészségügyben szeretnének elhelyezkedni, magasabb végzettséget igénylõ munkakörök között szerepel a mûszaki irányítás, közigazgatás, oktatás, egészségügy, pénzügy. – árulta el lapunknak Pölöskei János, a Munkaügyi Központ vezetõje. Különbözõ nehezítõ tényezõket kell figyelembe venni az álláskeresõk oldaláról: lakóhely, egészségügyi problémák, régen gyakorolt szakképesítések.
Hiányszakmák közé tartoznak a vasipari szakmák, ide tartozik például a lakatos-hegesztõ párosítás, vagy az esztergályos-CNC programozó. Az építõiparban is van olyan szakma, ahol nem megfelelõ számban, vagy képzettséggel rendelkeznek a munkavállalók. A felsõfokú végzettségek között kevés a mérnök, gépészmérnök, faipari mérnök. Jelenleg is keresnek operátorokat, betanított munkásokat, pénzügyi tanácsadókat, autóvillamossági szerelõket, karosszérialakatosokat. Az elmúlt idõszakban a szakképzés eltért a munkaügyi piac igényeitõl, ezért nem csak hiányszakmák vannak, hanem olyan területek is, ahova többen jelentkeznének, mint ahány hely van. Ilyen például a fodrász szakma.
A börze képzési része is vonzza az álláskeresõket, hiszen sokan vannak, akik alacsony, vagy semmilyen végzettséggel nem rendelkeznek. A börzére négy képzõintézményt hívtak meg, akik többek között a következõ képzési lehetõségekkel várták az érdeklõdõket: asztalos, tetõfedõ, kõmûves, épületburkoló, eladó, ECDL, valamint angol tanfolyam, szoftverüzemeltetõ, pályázatíró, ingatlanközvetítõ, társasházkezelõ.
Pölöskei János elmondta, hogy a nagykanizsai és a zalakarosi kistérségben – az utolsó adatok szerint – 4309 regisztrált álláskeresõ van, ez 10,7%-os rátát jelent a gazdaságilag aktív dolgozók számához, a 40.400-hoz viszonyítva. Az álláskeresõk körülbelül 1/3-a részesül rendszeres szociális segélyben, a közmunka 130-140 fõt érint. Körülbelül 45%-uk általános iskolai, vagy alacsonyabb végzettséggel rendelkezik, 5%-ot tesznek ki a felsõfokú szakképesítéssel rendelkezõk.

S.E.



2008-09-18 11:45:56


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül