Ma 2024. 10 18.
Lukács, Jusztusz napja van.
Látogatók száma : 56948755    








Honlapkeszites

A jóért meg kell küzdeni, ingyen csak a rosszat adják

Patus Eszterrõl legutóbb az Év Zalai Diákja Díj odaítélése kapcsán olvashattak lapunkban, mellyel kiemelkedõ teljesítményét ismerték el. Eszter már akkor is példaként szolgálhatott fiatalnak és idõsnek egyaránt. A mindennapjai során elveihez ragaszkodik, szorgalom és alázat jellemzi. Története minden diáknak azt üzeni, érdemes tanulni, küzdeni és a végletekig kitartani, mert csak így érhetjük el céljainkat.


Az azóta eltelt egy év alatt a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Karán az elsõ évet kitûnõ eredménnyel teljesítette, és a 2012-es díj után ismét egy kiemelkedõen fontos elismerésben részesült, ugyanis bekerült a Kerpel-Fronius Ödön Tehetséggondozó Programba. A program, mely hatással lehet a pályafutására, kivételes lehetõség, az egyetem összes hallgatójának csupán egy százaléka részesülhet ebben a megbecsülésben, beleértve a PhD hallgatókat is.
– Elõször a Semmelweis Egyetem Kiválósági Listáján szerepelhettem az elsõ két féléves átlagom és a gimnáziumi, valamint az egyetemi tanulmányi versenyeken elért eredményeim alapján. Így nyílt lehetõségem arra, hogy beadjam a jelentkezésemet a tehetséggondozó programba, melyet egy személyes beszélgetés követett a Tehetséggondozó Tanács tagjaival, ahol fõképp motivációs, elhivatottsági, jellembeli és szemléletmódbeli kérdések felvetése után méltónak találtak a programban való részvételre – részletezte a bekerülés folyamatát Eszter.
A kitûnõ lehetõség révén esélye nyílik arra, hogy teljesítse tervét, és kutatóorvos legyen. A tehetséges fiataloknak kiemelt szakmai irányítást, ösztöndíjakat, külföldi tanulmányutakat biztosítanak, valamint a mentorprogram keretében a pályafutásbeli elõrelépéseiket, az általános emberi fejlõdésüket is figyelemmel kísérik. Segítik a hallgatókat egyszerre két egyetem végzésében, vagy a féléves elõírt kreditnél jóval több kreditértékû tantárgyak felvételében is.
– Olyan kutatókkal, oktatókkal léphetünk kapcsolatba, akik azokon a területeken tevékenykednek, amelyeken majd mi is szeretnénk, így hasznos tanácsokkal láthatnak el bennünket. A személyes mentorom segítséget nyújthat a Tudományos Diákköri Konferenciára (TDK) való felkészülésben, a kutatási munka kivitelezésében, a publikációs tevékenységekben, majd késõbb pedig a PhD tanulmányokban. Akár 35 éves koromig részt vehetek a tehetséggondozó programban, és ezáltal hozzájuthatok az általa nyújtott lehetõségekhez – mondta, majd hozzátette, hosszú idõre elõre megvannak már a tervei, melyek között szerepel, hogy az orvosi egyetem ideje alatt a BME Vegyészmérnöki Karán elkezdje tanulmányait. A mentorokkal közös munkát szeptembertõl kezdik, elsõsorban a molekuláris biológia területén.
Eredményei mögött sok munka és kitartás rejlik, mert, ahogy hangsúlyozza, a jóért mindig meg kell küzdeni, ingyen csak a rosszat adják. Az olvasóknak, a diákoknak útravalóul azt üzeni, céljaik elérése komoly idõbeosztást, fegyelmet és tudatosságot igényel. A tudatossághoz hozzá tartozik, hogy tisztában legyenek képességeikkel, lehetõségeikkel, az elõttük álló feladatokkal, valamint felmérjék és beosszák a rendelkezésükre álló teljesítményüket. Mindezekben segít, ha átlátják, hogy az ember legmagasabb rendû tevékenységeihez tartozik a gondolkodás, tanulás, a saját akaratuk, ösztöneik irányítása, felelõsségvállalás a velük kapcsolatban levõ emberekért a munkájuk során vagy a magánéletükben, valamint tetteikért, mulasztásaikért.
V.M.



2013-08-14 09:08:00


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül