Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56895166    








Honlapkeszites

Zalaegerszegen lesz a magyar-izraeli baráti társaságok országos találkozója

Zalaegerszeg lesz a házigazdája augusztus 24-étõl a magyar-izraeli baráti társaságok és körök negyedik országos találkozójának.


Siklósi Vilmos, a Béke Shalom Magyar-Izraeli Baráti Társaság ügyvezetõ elnöke szerdán a városban, az eseményrõl tartott sajtótájékoztatón elmondta: a kétnapos rendezvényre várhatóan 28 városból érkeznek résztvevõk. A konferencián elõadások hangzanak el, az aktuális témák mellett szó lesz a két ország történelmérõl, gazdaságáról és kultúrájáról is.
A szervezõbizottság elnöke úgy fogalmazott: a zalai megyeszékhely dicsõsége, hogy 1994-ben az elsõ találkozó helyszíne is Zalaegerszeg volt.
Az MTI kérdésére elmondta: a konferencia üzenete a tolerancia és a szolidaritás, ami egyben az emberek közötti békességet és tiszteletet is jelenti. Hozzátette, hogy a baráti köröknek olyan információkat, tudást kívánnak átadni, amely közvetlen lakókörnyezetükben is felhasználható lesz
Gyutai Csaba, (Fidesz-KDNP), Zalaegerszeg polgármestere kiemelte: a városnak mindig is élõ zsidó hagyománya volt, amely azonban a második világháború idején megszakadt, csak kevés zsidó ember maradt a városban. A zsidó kultúra iránt érdeklõdõk huszonkét esztendõvel ezelõtt létrehozták a Béke Shalom Magyar-Izraeli Baráti Társaságot, amely elsõsorban a zsidó hagyományok, a kultúra fejlesztését, az identitás megõrzését szolgálja.
A programokra több száz érdeklõdõt - köztük országos, regionális, önkormányzati vezetõket, közéleti szereplõket - várnak. A tervek szerint a konferenciát Lázár János, a Miniszterelnökséget vezetõ államtitkár nyitja meg, és többek között elõadást tart majd Ilan Mor, Izrael állam nagykövete is.
A vendégek fogadására számos különlegességgel is készülnek a házigazdák: gasztronómia különlegességeket, kóser étkeket szolgálnak majd fel, alkalmi bélyegeket adnak ki, a zalaegerszegi Remény parkban pedig emlékfát ültetnek a rendezvény tiszteletére.

 

MTI - Kanizsa



2013-08-14 19:55:00


További hírek:


KÖZÉRDEK ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül