Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56893155    








Honlapkeszites

Autistákért Nagykanizsán

Autisták és megváltozott munkaképességû emberek foglalkoztatása az elsõdleges célja annak a készülõ projektnek, melyet városunk önkormányzata - a Szociális Foglalkoztatóval együttmûködve – nyújt be a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséghez. A tervezett beruházás jóvoltából nemcsak több munkavállalót alkalmaznak majd a Szociális Foglalkoztatóban, hanem új helyre is költöztetik az intézményt, a Petõfi utcába, az egykori leánykollégiumba.


Többek között errõl tájékoztatták az érintetteket a minap megtartott lakossági fórumon, ahol a pályázat egyéb részleteirõl is beszámoltak a projektben érdekeltek. Cseresnyés Péter polgármester köszöntõjében elmondta, hogy alapos mérlegelés, majd kollektív közgyûlési döntés elõzte meg a pályázat benyújtását, ami az önkormányzat részérõl is jelentõs anyagi hozzájárulást igényel. Azonban – mint a város elsõ embere kihangsúlyozta- nemes célokat támogat a projekt azzal, hogy a munkaerõ-piaci körforgásba bevonja az autista embereket, illetve, a Nagykanizsai Szociális Foglalkoztató Nonprofit Kft. dolgozóinak jobb, új és modern munkakörülményeket biztosít. Ehhez kapcsolódóan Gyõrfy Anikó pályázati ügyintézõ ismertette elõadásában pályázat fõbb paramétereit, mely szerint 100 millió forint összegû támogatást kívánnak megcélozni. A támogatás feltételeként – 2019-ig, azaz az ötéves fenntartási idõszak végéig - 17 megváltozott munkaképességû személy napi nyolc órában történõ alkalmazásával bõvítik a Szociális Foglalkoztató alkalmazotti körét. További feltétel, hogy ennek a 17 fõnek a 40%-ának autista személynek kell lennie. Gyõrfy Anikó szavaiban elõtérbe helyezte azt a tényt is, hogy szûkebb-tágabb pátriánkban sok autista él, akik – ez idáig – nem tudtak érvényesülni a munka világában, valamint 2019-ig Szivárvány Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézményben 14 autista fejezi be tanulmányait – akiknek tovább foglalkoztatása – a projektet megelõzõen – szintén kérdéses volt. Hiszen a Szociális Foglalkoztatóban jelenleg nem dolgozik autista munkavállaló – ezt már Lérántné Mátés Valéria, az intézmény ügyvezetõje emelte ki, aki elmondta továbbá azt is, hogy az autisták foglalkoztatása különleges hozzáállást igényel. Ugyanis e csoportba tartozó emberek csak olyan munkába vonhatóak be, amik kevés ingerrel és nagy monotonitással járnak. Így várhatóan fa gyermekjátékokat készítenek, és biciklifelújítást-és javítást fognak végezni, mentor és segítõszemélyzet patronálásával. Ezt követõen Zsirai Róbert építész a Szociális Foglalkoztató tervezett új helyszínének, a hajdani leánykollégium átalakításának tervét vázolta fel.
- Az épület délkeleti szárnyát - mintegy 2000 négyzetmétert és 3 szintet (földszintet és két emeletet) – alakítjuk át több ütemben, 60-100 millió forint összegben. Ezáltal új funkciót adunk egy, ma még kihasználatlan épületnek.
A fórumon megfogalmazódott az is, hogy az elkövetkezendõ idõszakban feltérképezik – a sérülteket képviselõ szervezetek és a lakosság segítségével – hány autista személy él környezetünkben, akiket a késõbbiekben akár alkalmaznának is munkavállalóként. A projekt jóvoltából a jövõ év második felétõl várható a foglalkoztatottak körének bõvítése a Szociális Foglalkoztatóban.
 

Sz.Zs.

 



2013-08-15 13:22:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül