Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56892591    








Honlapkeszites

Csaknem egymilliárd forintból folytatódik a zalaegerszegi belváros rehabilitációja

Csaknem egymilliárd forintot - legnagyobb részben európai uniós és magyar állami támogatást - fordítanak Zalaegerszegen a belváros 2009-ben kezdõdött rehabilitációjának folytatására - jelentette be csütörtöki sajtótájékoztatóján a város polgármestere.


Gyutai Csaba (Fidesz-KDNP) az egyik felújítási helyszín, a zalai megyeszékhely vásárcsarnoka elõtt beszélt arról, hogy augusztus 1-jén született meg a kormányhatározat, amely csaknem 750 millió forint támogatást biztosít a mintegy 930 millió forintos beruházáshoz.
A szeptemberben kezdõdõ munkálatok keretében átépítik a Dísz teret és környékét, az érintett vállalkozások bevonásával felújítják és egységesítik 17 Kossuth utcai üzlet portálját, korszerûsítik a vásárcsarnokot, illetve folytatják a belváros fõbb útjait tehermentesítõ északi elkerülõ út kiépítését.
A polgármester felidézte, hogy a belvárosi átépítések elsõ ütemeként átalakult a piactér és környezete, megépült a tehermentesítõ út elsõ szakasza, az épületbelsõ átépítésével elkészült a Csipkeház passzázs, valamint megújították a Kossuth utca burkolatait és zöldfelületeit. Mindezek folytatásaként szeptemberben elindulnak és várhatóan 2014 szeptemberére el is készülnek a második ütemben tervezett fejlesztések.
Az állami és európai uniós támogatás mellett fennmaradó 180 millió forint önrészt a város fejlesztési hitelbõl finanszírozza, az összegbõl 110 milliót a tehermentesítõ út közmûrendszerének kiépítésére, 70 milliót pedig a Dísz tér és a polgármesteri hivatal elõtti terület közvilágításának felújítására fordítják - jelezte Gyutai Csaba.
Bertók Sándor, Zalaegerszeg fõépítésze arról beszélt, hogy az új nyomvonalon létesülõ tehermentesítõ út a belváros jármûforgalmát csillapítja majd, a már elkészült szakasz is beváltotta a reményeket. A Dísz tér mint a város központi tere élhetõbb, zöldfelületekkel bõvített területté válik, ahol vendéglátóteraszoknak és rendezvényterületnek is jut hely. A vásárcsarnok felújítása mellett pedig vállalkozói részvétellel újraépül a korábbi virágudvar is.
Gyutai Csaba kitért arra is, hogy a zalaegerszegi belváros megújításának részeként számítanak egy újabb, mintegy 410 millió forintos pályázati támogatásra is. A szociális városrehabilitáció keretében a Kossuth utca belsõ tömbjét alakítanák át, s ha a támogatásról rövid idõn belül megszületik a kormánydöntés, a két felújítási program párhuzamosan zajlik majd.

MTI - Kanizsa



2013-08-22 12:56:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül