Ma 2024. 10 18.
Lukács, Jusztusz napja van.
Látogatók száma : 56948674    








Honlapkeszites

Csatlakozott Nagykanizsa a Nyugat-Pannon Jármûipari és Mechatronikai Központhoz

Nagykanizsa csatlakozott a Nyugat-Pannon Jármûipari és Mechatronikai Központhoz, negyedik városként az alapító Szombathely, Szentgotthárd és Zalaegerszeg után.

Az errõl szóló szerzõdést Szíjártó Zsolt, a NYPJMK ügyvezetõ igazgatója és Cseresnyés Péter polgármester, országgyûlési képviselõ írta alá ünnepélyesen a Vasemberház dísztermében. A dokumentumot Hende Csaba honvédelmi miniszter, Szombathely országgyûlési képviselõje is ellátta kézjegyével.
A miniszter felidézte: a kormány tavaly év végén kiemelt gazdasági régióként jelölte meg a térségét. A most már négy város alkotta központ tíz év alatt egymilliárd euró tõkebefektetést és legalább 25 ezer új munkahelyet remél a gépipar, a jármûipar és az elektronikai ipar területén. Kijelentette: "valódi alulról jövõ kezdeményezésként" jött létre tavaly a vasi-zalai városok alkotta jármûipari központ, amely Gyõr és Kecskemét mellett az ország harmadik ilyen régiója.


A miniszter úgy vélekedett: "az út- és vasútfejlesztés a kulcsa a mûködõtõke vonzásának", amihez kevés a helyi elhatározás, szükség van a kormány és Brüsszel támogatására is. Külön kitért a 86-os fõút már zajló korszerûsítésére, valamint az M8-as és M9-es autóút terveire. A külföldi, elsõsorban német tõkével kell összefogni és összehangolni a térségben a gazdasági elképzeléseket – fogalmazta meg. Fontosnak nevezte a megfelelõ szakképzést, a szakemberek utánpótlását, mert a régióban strukturális munkaerõhiány jellemzõ, vagyis nincs mindenhol elég szakmunkás és mérnök. Márpedig csak velük lehet magas hozzáadott értékû termékeket gyártani, ezeket a beruházásokat a befektetõk "nem viszik keletebbre öt perc alatt" az olcsóbb munkaerõ miatt. Hende Csaba azt mondta: "a Nyugat-Dunántúlt nem kell segíteni, ide befektetni kell", mégpedig abból az adóbevételbõl, amit az itt mûködõ vállalkozások termelnek meg. Ez a befektetés pedig sokszorosan térül meg a növekvõ adóbevételek jóvoltából.
Cseresnyés Péter, Nagykanizsa polgármestere (Fidesz-KDNP) arról beszélt, hogy Nagykanizsa csatlakozásával oktatási, infrastrukturális és logisztikai lehetõségekkel gyarapodik a nyugat-dunántúli központ. A városban és környékén szakképzett és képezhetõ munkaerõ áll rendelkezésre, amely multinacionális cégeknél szerzett megfelelõ munkakultúrát.
Szíjártó Zsolt, a NYPJMK ügyvezetõje kifejtette: Nagykanizsa erõs gépipari, autóipari és elektronikai beszállítói, illetve logisztikai háttérrel rendelkezik már. Csatlakozásával erõsebb gazdasági egységbe kerül, amely vonzóbb befektetési lehetõségeket, magasabb foglalkoztatást és hosszú távú perspektívát kínál az itt élõknek és dolgozóknak.
Gyutai Csaba, Zalaegerszeg polgármestere (Fidesz-KDNP) arra emlékeztetett, hogy Szombathely és Szentgotthárd erõs nagyvállalatai mellett Zalaegerszegnek és Nagykanizsának tõkére, befektetésekre van szüksége, mert ez a régió elmaradottabb része, ahol azonban precíz munkakultúrával rendelkeznek az emberek.
Huszár Gábor, Szentgotthárd polgármestere (független) azt hangsúlyozta, hogy ezt az együttmûködést az iparvállalatok mozgatják, de a kormánynak és az önkormányzatoknak kell biztosítania a megfelelõ infrastrukturális és szakemberhátteret a gyártáshoz.
Molnár Miklós, Szombathely alpolgármestere (Fidesz-KDNP) ugyanakkor arra utalt, hogy Vas és Zala megye ipara nem versenytársa, hanem partnere kíván lenni Gyõrnek, éppen ezért a központnak nem észak, hanem dél felé vannak növekedési lehetõségei.
A 2014 és 2020 közötti uniós tervezési idõszakban a kiemelt jármûipari központ fejlõdését infrastrukturális fejlesztésekkel, célzott uniós források felhasználásával is segítik. A térségben lévõ fõutak felújítása már megkezdõdött, de elõtérbe kerülnek az autópálya-építési tervek, valamint a vasúti közlekedés javítása is. Fontos feladat továbbá a nagykanizsai térségben a kapcsolódó kis- és közepes vállalkozások versenyképességének növelése, valamint a szakképzés a felsõoktatás további fejlesztése.

MTI - Kanizsa
 

További képek a galériában.



2013-08-23 09:29:00


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül