Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56893213    








Honlapkeszites

Kevesebb lakás épült a megyében, miközben nõtt az építõipar bevétele

Csaknem tizedével nõtt az idén júniusban a zalai építõipari cégek termelése, ugyanakkor ennél jóval nagyobb mértékben csökkent az új lakások építése a megyében - mondta a Zala Megyei Kormányhivatal Építésügyi és Örökségvédelmi Hivatalának vezetõje az MTI-nek.


Lengl Zoltán arról számolt be, hogy az országos, 12,4 százalékos bõvüléstõl kissé elmaradva, de Zalában is nõtt az 5 fõnél nagyobb létszámot foglalkoztató építõipari cégek termelése júniusban. A KSH adatai szerint a zalai székhelyû vállalkozások - amelyek azonban nem csak a megyén belül tevékenykednek - termelési értéke 9,3 milliárd forint volt, ami közel 9 százalékkal haladta meg a tavaly júniusi értéket.
A hivatalvezetõ hozzátette: az emelkedés Zalában is fõként az uniós forrásból történõ beruházásoknak köszönhetõ, vagyis a nem lakásnak készülõ beruházások gyarapodtak. A pozitív tendenciák ellenére az építõipari recesszió legnagyobb vesztesei továbbra is a lakásépítõ cégek, miután az új otthonok száma évrõl évre jelentõsen csökken.
Zala megyében tavaly 240 új lakás épült, ebbõl az elsõ félévben 64-et adtak át, miközben az idei esztendõ elsõ hat hónapjában csupán 44-et. Aggasztónak nevezte, hogy az újonnan kiadott lakásépítési engedélyek száma még tovább mérséklõdött, a tavalyi elsõ félévben kérvényezett 119-hez képest idén hat hónap alatt csupán 69 új lakás építésére adtak ki engedélyt a zalai építésügyi hatóságok.
A megyén belül Zalaegerszegen és a Balaton-parti, hévízi térségében gyakoribbak a lakásépítések, a többnyire magánerõs beruházások mellett azonban csak elvétve találni vállalkozói lakásépítést - mondta Lengl Zoltán.

 

MTI - Kanizsa




2013-09-01 08:41:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül