Ma 2024. 10 18.
Lukács, Jusztusz napja van.
Látogatók száma : 56949199    








Honlapkeszites

„Mi, kanizsaiak, kötõdünk a földhöz”

Ennek egyik ékes bizonyítéka, hogy „ A legszebb konyhakertek” országos versenyhez városunkból csatlakoztak a legtöbben – mondta Cseresnyés Péter polgármester a csütörtökön tartott szakmai konferencián és a megmérettetés helyi, ünnepélyes eredményhirdetésén. A díjkiosztóval egybekötött rendezvényen fény derült arra is, hogy Nagykanizsán ki büszkélkedhet a legszebb zöldséges-vagy gyümölcsöskerttel.

Nevezõkbõl ugyanis nem volt hiány, hiszen közel 101 helyi-és környékbeli kerttulajdonos érdeklõdött a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Karcagról indult kezdeményezés iránt, melyhez – még tavasszal – városunk önkormányzata is társult. A program elsõdleges célja az volt, hogy ösztönözzék a lakosságot a zöldség- és gyümölcstermesztésre, s nem utolsó sorban a népi kertkultúra felélesztése is a mintaprogram részét képezte.


- Nagykanizsán még napjainkban is sokan foglalkoznak földmûveléssel, szinte mindenkinek van valamilyen kertje. A lakosság nagy része pusztán hobbiból kertészkedik, így azért még tennünk kell, hogy a mezõgazdaság megélhetési forrás legyen – szólt köszöntõjében Cseresnyés Péter, ígéretet téve arra, hogy a gazdálkodás helyi fellendítése végett az önkormányzat dolgozik azon, hogy a megújuló energiaforrásokat iparilag hasznosítsák, ezáltal pedig olcsóbb energiát tudnak biztosítani mindazoknak, akik földmûvelésbõl akarnak megélni. Városunk elsõ embere a „Legszebb konyhakertek” program helyi záró rendezvényén reményét fejezte ki az iránt, hogy az országos mozgalom a jövõben is folytatódik.
Ezzel egyetértésben kezdte megnyitó beszédét V. Németh Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) államtitkára. Szavaival hangsúlyt adott annak a ténynek, hogy a kert- és földmûvelés nemcsak az egyetemes, hanem a magyar kultúrának is jelentõs részét képezi.
- E hagyományok ápolását, megtartását és a föld szeretetének továbbörökítését szorgalmazta ez a versenykiírás, melynek a megmérettetésen kívül más törekvése is van. Mégpedig az, hogy az emberek egészséges(ebb) életmódjának kialakulását elõsegítse, illetve, a kezdeményezés alapjául szolgálhat annak a jövõre tervezett programnak, mellyel azokat a gazdákat kívánjuk támogatni, akik – ezidáig – csak jövedelemkiegészítõ tevékenységként foglalkoztak földmûveléssel – jelentette ki V. Németh Zsolt.
A „Legszebb konyhakertek” versenyrõl a kezdeményezés ötletgazdája, Karcag alpolgármestere is közelképet adott. Kovács Szilvia elõadásában kiemelte, hogy a Vidékfejlesztési Minisztérium, illetve (szintén karcagi születésû) Dr. Fazekas Sándor földmûvelésügyi és vidékfejlesztési miniszter kiemelt projektként támogatta s felkarolta a föld-és kertmûvelés ösztönzõ programot –ennek köszönhetõen nõtte ki magát országos megmérettetéssé.
- A számok önmagukért beszélnek, ugyanis a szeptember elején zárult versengésre 60 magyarországi, valamint 4 határon túli településrõl jelentkezett összesen mintegy 939 kerttulajdonos. Nemsokára pedig Lengyelországban is meghonosítják programunkat.
Karcag alpolgármestere a megmérettetés mellett azt tartja a program legfõbb értékének, hogy mindenkit ösztönözzenek növénytermesztésre, olyanokat is, akik nem rendelkeznek nagyobb, mûvelésre alkalmas területtel, pusztán csak kisebb erkéllyel, terasszal.
- Napjainkban jobbára csak az idõs generáció kertészkedik, fontos lenne azonban, hogy a jövõ nemzedékének is átadják e nemes szokást - hangsúlyozta Kovács Szilvia.
Majd Dr. Petrekovich-Perjés András táj - és kertépítész mérnök, nyugdíjas egyetemi tanár vázolta kertek fejlõdésének és a kertmûvelés szokásainak kialakulását az ókortól egészen napjainkig.
Arról pedig, hogy Nagykanizsa valóban a „Legszebb kertek városa”, Dr. Szabados Gyula önkormányzati tanácsadó, a verseny helyi program-koordinátora beszélt a szakmai konferencián. Gondolatait követõen került sor az ünnepélyes díjkiosztóra, melynek során 16 „kertész’” zöldségesét/gyümölcsösét találta legérdemesebbnek - az elõzetes értékelések folyamán - az önkormányzati képviselõkbõl és szakemberekbõl álló zsûri. A díjazottak között egyébként szerepel általános iskolás kisdiák és 93 éves nyugdíjas is. Ugyanakkor a résztvevõk egyike sem távozott üres kézzel a rendezvényrõl: Kovács Szilvia, V. Németh Zsolt és Cseresnyés Péter oklevelet adott át minden résztvevõnek. A verseny abszolút legjobbjai pedig – Kóréné Horváth Anita, Kele József és Nagy Attila – az eredményhirdetést követõen saját kertjükrõl, földmûvelési szokásaikról tartottak elõadást.

Szabó Zsófia


Eredmények:
BALKON KATEGÓRIA: 1. Kóréné Horváth Anita (országos fõdíjra is jelölték), 2. Varga József, 3. -.
MINI KONYHAKERT: 1. Tóth Melinda, 2. Jámbor Józsefné, 3. Piarista Általános Iskola, Gimnázium, Diákotthon és Boldog Donáti Celesztina Óvoda „Süni” csoportja.
NORMÁL KONYHAKERT: 1. Kele József, 1. Kelemen Ferenc. 2. -, 3. Mátés László.
ZÁRTKERT 1. ZÖLDSÉGES: 1. Nagy Attila, 2. Sifter Ottóné, 3. Salamon József.
Zártkert 2. GYÜMÖLCSÖS: 1. Molnár Lászlóné, 2. Szabó Gyula, 3. Salamon József.
KÜLÖNDÍJ: Veress Andrea , Jámbor Józsefné.

További képek a galériában.



2013-09-13 08:42:00


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül