Ma 2024. 10 18.
Lukács, Jusztusz napja van.
Látogatók száma : 56949218    








Honlapkeszites

Utaznak is, nemcsak beszélgetnek
A Rozgonyi Polgári Egylet klubjai a nyári szünet után ismét változatos programmal várják az érdeklõdõket minden hónap második és negyedik csütörtökjén 16 órától a Medgyaszay Házban.

Az Utazók Klubja nemcsak beszélget hazánk szép tájairól, építészeti remekeirõl, a hungaricumokról, hanem kirándulásokat is szervez – mondta Miha Tamásné az egylet vezetõje. A szeptemberi kirándulásukról Gergye Ottóné, a klub vezetõje számolt be.
 

– A kicsit esõbe hajló szeptemberi hétvégén Baranyába látogatott a klub harmincöt tagja. Uticélunk Pécs, Siklós, Máriagyûd és Villány volt. Az Európa Fõvárosa címet elnyert Pécsen megtekintettük a székesegyházat. A bazilika elõtti téren, az 1600 éves ókeresztény temetõ csodálatosan mutatja a késõ római temetkezési gyakorlatot és halotti kultuszt. Rómán kívül Pécsett maradt fenn a legnagyobb és legjobb minõségû ilyen típusú korai keresztény együttes, amelyet 2000-ben a Világörökség részévé nyilvánítottak. Az ókorból hamarosan a mába érkeztünk, és a mai Pécs épületeit, tereit nézegettük sétánk közben – sorolta a kirándulás állomásait Gergye Ottóné. Baranya megye székhelyét elhagyva Siklós várát tekintettük meg, amely ez egyik legkorszerûbb hadászati létesítmény, s egyben az egyik legjelentõsebb magyar reneszánsz stílusú építmény. Utunk következõ állomása Máriagyûd volt. A kegytemplom az elmúlt hetekben kapta meg a „Bazilika Minor”, a „Kis Bazilika” megtisztelõ címet. A szépen felújított templomot magyar, német és horvát zarándokok látogatják. Erre utal a falon látható háromnyelvû Mária-ének kezdõ sora. Horváth Lászlóné klubtagunk vezetésével fel is csendültek a gyönyörû Mária-énekek. A templommal egybeépült Zarándokházban ízletes ebéd várt bennünket. A kellemes, elegáns környezetben elfogyasztott ebéd után Villányba vitt utunk. Ezen a híres borvidéken a szõlõmûvelés és borkészítés feltételezhetõen a keltákig, bizonyítottan a rómaiakig nyúlik vissza a Bormúzeumban látottak alapján. A villányi látogatás hatására egészen Kanizsáig, szebbnél-szebb magyar nótától volt hangos az autóbusz.
B.E.


2008-09-29 08:59:33


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül