Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56891769    








Honlapkeszites

Munkaügyi hivatal: tovább csökkent a nyilvántartott álláskeresõk száma

Augusztusban 492 ezer álláskeresõt tartottak nyilván Magyarországon, amely az elõzõ hónaphoz képest 1,1, az elõzõ év azonos idõszakához képest pedig 6,6 százalékos csökkenést jelent - derül ki a Nemzeti Munkaügyi Hivatal (NMH) honlapján közölt legfrissebb munkaerõ-piaci adatokból.


Idén június óta hónapról hónapra félmillió alatt van a nyilvántartott álláskeresõk száma.
A legtöbb álláskeresõ Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében volt, e két megye a teljes állomány 21,7 százalékát adta.
Augusztusban 223 500 álláskeresõ volt jogosult pénzbeli ellátásra, több mint egyötödük álláskeresési ellátást, a többség pedig szociális jellegû támogatást kapott.
A nyilvántartott álláskeresõk aránya a gazdaságilag aktív népességhez viszonyítva 11,1 százalék volt, a munkavállalási korú népességhez mért relatív ráta pedig 7,4 százalékos értéket mutatott. A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) által használt definíció szerinti 15-74 éves munkanélküliek száma a 2013. május-júliusi gördülõ negyedévben 445,8 ezret tett ki, amely 10,1 százalékos munkanélküliségi rátának felelt meg.
A közel 492 ezer álláskeresõbõl 67 500 volt pályakezdõ; számuk mind az elõzõ hónaphoz, mind pedig az elõzõ év azonos idõszakához képest 0,9 százalékkal emelkedett.
Az összes álláskeresõ harmada - mintegy 162 ezer ember - több mint egy éve volt nyilvántartásban, számuk júliushoz képest 1,1 százalékkal csökkent, 2012 augusztusához viszonyítva azonban jelentõsen, 9,7 százalékkal emelkedett.
Augusztusban a foglalkoztatók összesen 37 500 üres álláshelyet jelentettek be, amely az elõzõ év azonos hónapjához viszonyítva emelkedett. A legtöbb új munkaerõigény Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyébõl érkezett, e két területi egység esetében megjelenõ álláslehetõségek a teljes kínálat 21,5 százalékát tették ki.
Augusztusban összesen 83 200 helyre vártak munkaerõt, amelybõl a zárónapon 44 400 állás maradt üres, betöltetlen.
Az újonnan bejelentett munkaerõigények 63,8 százaléka támogatott álláshelye volt. Míg Baranya, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Nógrád, Jász-Nagykun-Szolnok megyében tíz állásból nyolc támogatott álláshely volt, addig Gyõr-Moson-Sopron és Vas megyében csupán kettõ, emellett a fõvárosban, Zala és Komárom-Esztergom megyében is a nem támogatott állások domináltak - írja az NMH.
Az újonnan bejelentett támogatott álláshelyek száma 23 900 volt, amely az elõzõ év azonos hónapjához képest 36,2 százalékos növekedés. Az augusztusban bejelentett 13 600 nem támogatott munkaerõigény az elõzõ év augusztusához viszonyítva jelentõs, 26,8 százalékos növekedés. Ezer feletti ilyen jellegû munkaerõt Budapesten, Gyõr-Moson-Sopron, Vas és Békés megyében igényelték a foglalkoztatók.
A nem támogatott munkaerõigények többsége a feldolgozóipar és a kereskedelem nemzetgazdasági ágból érkezett augusztusban. Augusztusban 11 cég 987 munkavállalót érintõ létszámcsökkentési bejelentését tett az illetékes munkaügyi kirendeltségen. Az elmúlt hónaphoz hasonlítva 211-gyel, 2012. augusztushoz viszonyítva pedig 277-tel nõtt a csoportos létszámcsökkentéssel elbocsátottak száma.
Az elõzõ hónapban a létszámleépítés hét megyét érintett; a bejelentések ágak szerinti megoszlását tekintve a tárgyhónapban a legtöbb munkavállalót továbbra is a feldolgozóiparból készültek elbocsátani a cégek.

MTI - Kanizsa



2013-09-19 16:30:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül