Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56891392    








Honlapkeszites

Finiséhez ért a szennyvíz-beruházás (galériával frissítve)

Befejezõdtek a csatornahálózat és szennyvíztisztító telep kivitelezési munkálatai Nagykanizsa érintett városrészeiben valamint 12 környezõ községében. A már elkészült létesítményeket – több hónapos próbaüzem után – pénteken adták át Magyarszentmiklóson a lakosságnak és a települések vezetõinek.

Az ünnepélyes avatáson Horváth Zoltán, Magyarszentmiklós elsõ embere örömmel üdvözölte a beruházást, melynek jóvoltából a falu infrastruktúrája teljessé vált.
Majd Tóth Nándor, a Nagykanizsai Regionális Szennyvíztársulás elnöke összegezte az elmúlt idõszakban az érintett településeken megvalósított munkafolyamatokat. Elmondta, a kivitelezés 889 napot vett igénybe, és a 11.1 milliárd forint összköltségû projekt részét képezi még a nagykanizsai szennyvíztelep jelenleg is zajló rekonstrukciója, illetve a város csatornarendszerének korszerûsítése.


- Az imént átadott szakasz pedig 4 milliárd forintból épült meg. A kivitelezõ Szabadics Zrt. és a Közgép Zrt. alkotta SZK Kanizsa Konzorcium a csatornahálózat bõvítése során több mint 43 kilométernyi gerincvezetéket fektetett le, a házi bekötéseket szolgáló csõvezeték össz-hosszúsága közel 27 km – ezek 2738 háztartás rákötését teszik lehetõvé a csatornahálózatra. A megépült nyomóvezeték-hálózat pedig 56 km-nél is hosszabb, valamint a munkálatokat végzõ vállalkozásoknak még 27 átemelõ-állomást is meg kellett építeniük – hangsúlyozta Tóth Nándor. Ahogy azt is, hogy a beruházás 71 %-át az EU Kohéziós Alapja biztosította, majdnem 13 %-kal járult hozzá a magyar állam és közel 16 % volt a települések önrésze, amely azonban a kivitelezés során csökkent, mivel az állam a falvak/településrészek saját hozzájárulásának nagy részét átvállalta. A csatornahasználat díjai pedig azonosak lesznek azzal az összeggel, amit a nagykanizsai lakosok fizetnek – szögezte le a szennyvíztársulás elnöke.
Cseresnyés Péter, városunk polgármestere beszédében arra hívta fel az emberek figyelmét, hogy Nagykanizsa térségi szerepet kíván betölteni, amely felelõsséggel is jár – ehhez pedig elengedhetetlen, hogy – amint a projekt kapcsán is látszik – komolyan és ténylegesen együttmûködjön a környezõ településekkel.
- Ennek egyik bizonyítéka az is, hogy kitartó munkával sikerült elérnünk, a települések önrészére (amely egyébként követelménye volt a beruházásnak) jelentõs támogatást kapjunk – az önerõ alapnak köszönhetõen sok százmillió forintos „gondoktól” szabadultak meg az érintett önkormányzatok. S nem elhanyagolható az sem, hogy a kivitelezési munkálat több száz embernek biztosítottak munkát, ezáltal megélhetést – emelte ki Cseresnyés Péter.
Kovács Tamás, a Szabadics Zrt. vezérigazgatója az ünnepségen rávilágított a beruházás nagyságrendjére, illetve köszönetét fejezte ki – jelképesen egy ásóval – a résztvevõ települések polgármestereinek, a munkafolyamatokban szintén érintett másik cég képviselõinek, és a tervezõ mérnöki gárdának.
A kanizsai lakosok számára pedig jó hír – mint az eseményen rendelkezésünkre bocsátott sajtóközleménybõl kiderül - hogy városunkban a csatornaépítési, bõvítési és rekonstrukciós munkákkal már júniusban végeztek (ekkor megtörtént a mûszaki átadás-átvételi eljárás is) így megkezdõdött az út-helyreállítás is, amik – várhatóan – október végéig befejezõdnek. A szennyvíztisztító telep építési munkálatainak - gyakorlatilag – szintén végéhez értek, ugyanis már júliustól zajlik az egy éves próbaüzem.

Kanizsa

További képek a galériában.



2013-09-28 12:58:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül