Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56891910    








Honlapkeszites

Több mint hatvan zalai varrómunkás kapott állást Horvátországban

Egy hónap alatt több mint hatvan zalai varrómunkás, valamint kárpitos kapott állást Horvátországban annál a jármûipari cégnél, amely a Horvátország júliusi európai uniós csatlakozását követõ munkaerõ-piaci nyitást kihasználva kínált munkalehetõséget.


Fábics Zoltán, a Zala Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának (ZMKMK) letenyei kirendeltségvezetõje az MTI érdeklõdésére hétfõn elmondta: az osztrák tulajdonú, a jármûipar legkülönfélébb területeire prémium kategóriás bõr kárpitos termékeket gyártó Boxmark már 66 magyar dolgozót alkalmaz. A Varasdhoz közeli üzemben - ahol több mint 3400 munkavállalót foglalkoztatnak - 62 varrómunkást és 4 kárpitost vettek fel Nagykanizsa, Letenye és Lenti térségébõl.
A munkaerõ keresése és felvétele azonban ezzel még nem zárult le, mert a cég még 70 varrómunkást, továbbá vezetõi szintekre német és angol nyelvtudással rendelkezõ szakembereket keres. Több zalai toborzó után csütörtökön Somogy megyében, Marcaliban is tájékoztatást tart a vállalkozás az érdeklõdõknek - fejtette ki Fábics Zoltán.
Elmondta még: a magyar dolgozókat naponta buszokkal szállítják munkahelyükre és vissza, az eddig felvettek döntõ többsége munkanélküli volt Magyarországon.
Borsos József, a ZMKMK igazgatója az MTI-nek hozzáfûzte: a magyar-horvát határ menti térségben - várakozásaiknak megfelelõen - a foglalkoztatási lehetõségek bõvülését hozta a horvát uniós csatlakozás.
A feldbachi székhelyû, bõr belsõket gyártó Boxmark augusztus végén zalai újsághirdetésekben és a munkaügyi központokon keresztül hirdette meg horvátországi álláslehetõségeit magyar munkavállalóknak. A magyarországi gyakorlattal ellentétben nem kölcsönzött munkaerõként, hanem állandó munkaszerzõdéssel felvett magyarok a horvát szabályok szerint adóznak, s nagyjából nettó 100 ezer forint körüli alapfizetést kapnak havonta euróban.
A Boxmark honlapja szerint a Feldbachban és Jennersdorfban mûködõ három bõrfeldolgozó és gyártó üzemén kívül 2001 óta Szlovéniában, 2005-tõl Horvátországban, 2011 óta Németországban is saját gyárakkal rendelkezik, az idén pedig Kínában is létrehozta leányvállalatát. Termékeit nem csak az autóipar számára készíti, gyártmányait repülõgépek, hajók és vasúti kocsik belsõ tereiben, valamint a bútoriparban is felhasználják a világ számos országában.

MTI - Kanizsa



2013-10-08 08:36:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül