Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56894959    








Honlapkeszites

Lakossági tájékoztató a Központi Ügyelet mûködésérõl

Ezúton tájékoztatjuk Nagykanizsa és a közigazgatásilag hozzárendelt öt település (Liszó, Újudvar, Hosszúvölgy, Fûzvölgy, Homokkomárom) lakosságát, hogy a háziorvosi ügyeleti ellátás az alábbiak szerint történik.

Hol és mikor érhetõ el a Központi Ügyelet?

Ellátási terület: Nagykanizsa, Liszó, Újudvar, Hosszúvölgy, Fûzvölgy, Homokkomárom. Helye: 8800 Nagykanizsa, Szekeres J. u. 2-8. (Bagolai sor felõl). Ügyeleti hívószám: 06-92/321-000. Ideje: hétköznap 16.00 - 07.30, hétvégén péntek 16.00-tól a következõ munkanap 07.30-ig, ünnepnap 07.30 - 07.30. Ebben az idõben lehet az ügyeleti rendelõben ellátásra jelentkezni, vagy a központi hívószámon keresztül segítséget kérni.


2012. március 1-jétõl a felnõtt és gyermek háziorvosi ügyelet az Országos Mentõszolgálattal egységes irányítási rendszerben mûködik a sürgõsségi betegellátás hatékonyságának fokozása, a párhuzamos hívások számának csökkentése, valamint az azonnali elérhetõség biztonságának javítása érdekében.

Milyen esetben kérjék az ügyelet segítségét?

A háziorvosi ügyelet fõ feladata az alapszintû sürgõsségi ellátás. Ez azt jelenti, hogy elsõsorban azoknak a háziorvosi teendõknek a rendelési idõn kívüli ellátására szervezõdött, amelyek a következõ rendelési idõig nem halaszthatók, azaz elsõsorban frissen kialakult betegségek, vagy már meglévõ betegség állapot-rosszabbodása esetén kell mindenképpen az ügyelethez fordulni, amikor azonnali beavatkozás nélkül fennáll a tartós vagy maradandó egészségkárosodás veszélye. Általában azokat az eseteket képes saját hatáskörében véglegesen ellátni, amelyek néhány órán belüli, de nem azonnali ellátást igényelnek.
Hirtelen fellépõ súlyos panaszok, életveszélyes állapotok, balesetek, közterületi rosszullétek esetén a lakosság közvetlenül is kérheti az Országos Mentõszolgálat segítségét a 104-es segélyhívó számon! Mindenképpen mentõt kell hívni az alábbi esetekben: vérzés, mellkasi fokozódó szorító fájdalom, beszédzavarral együtt járó végtagi ügyetlenség, eszméletvesztés.
Idült betegségek, egyszerû panaszok, halasztható esetekben lehetõség szerint a rendes háziorvosi rendelési idõt vegyék igénybe, hiszen ügyeleti idõben lényegesen nehezebben elérhetõ és kisebb számú a rendelkezésre álló diagnosztikus és terápiás lehetõségeink száma.

Indokolatlannak tekinthetõ az ügyelethez fordulás, ha gyermekének, hozzátartozójának:
- enyhe náthája, kevés köhögése, csak hõemelkedése van, vagy láza csillapítható,
- kevés nem terjedõ kiütése van, általános állapota jó, kullancsot kell kivenni,
- hasmenése, nem ismétlõdõ hányása, székrekedése van jó állapot mellett,
- receptírás céljából: a szokásos tápszere, állandó gyógyszere elfogyott,
- inzulin beszerzésérõl idõben gondoskodjon,
- igazolás nem adható ki ügyeletben.

Rendszeresen szedett gyógyszerek, tápszerek esetében gondoskodjanak a háziorvosnál idõben történõ felíratásáról. Ügyeleti idõben csak újonnan szükségessé vált vagy életmentõ gyógyszereket tudunk felírni, kedvezményes gyógyszerfelírásra nincs lehetõség.

Igazolás csak az ügyeleti ellátásról adható.

Érdemes tudni és szem elõtt tartani, hogy a háziorvosi ügyelet, bár mindig igyekszik a lehetõ leghamarabb segítséget nyújtani, reálisan nem képes az azonnali elérhetõség biztosítására, figyelembe véve azt, hogy egy felnõtt és egy gyermekorvos látja el kb.51000 ember sürgõsségi alapellátását, beleértve a rendelõi forgalmat és a környezõ öt településre kiterjedõ területi feladatokat. A hívások torlódása esetén akár órák is eltelhetnek (két település közötti távolságot is figyelembe véve), mire egy adott vizsgálatra sor kerül.

Hol történik ügyeleti idõben a betegek ellátása?

1. Rendelõben történõ ellátás
A betegek ellátása a Nagykanizsa, Szekeres J. u. 2-8. szám alatti felnõtt és gyermek ügyeleti rendelõkben történik. Az ellátást az ügyeletes orvos és az ápoló végzi.
2. Telefonos segítségkérés, helyszínen (lakáson) történõ betegellátás
A lakáson történt ellátást a 47/2004. (V.11.) ESzCsM rendelet értelmében fekvõbeteghez, sérülthöz, folyamatos gyógykezelésre szoruló beteghez lehet kérni.
A lakosság az egységes, gyorsan elérhetõ sürgõsségi hívószámon kérhet segítséget. A mentõszolgálat ügyeletes diszpécsere a hozzá beérkezõ hívásokat rögzíti és a szakmai kritériumok alapján felállított sürgõsség függvényében dönt a riasztandó egységrõl (kivonuló ügyeleti szolgálat, kiemelt mentõegység, esetkocsi, rohamkocsi), és a beteg feltalálási helyéhez legközelebbi és legfelkészültebb egységet küldi a beteg segítségére.

Mi történhet a beteggel telefonos segítségkérés esetén?

A telefonszámon a mentõszolgálat ügyeletes diszpécsere jelentkezik be, aki felveszi az adatokat és a szakmai elõírásoknak megfelelõen kikérdezi a beteget. Fenti adatok ismeretében a diszpécser dönt a további teendõkrõl, melyek a következõk lehetnek:
- Amennyiben a bejelentéskor egészségügyi tanácsadásra van szüksége az irányítás ellátja tanáccsal vagy kapcsolja az ügyeletes orvost.
- A beteget az ügyeleti rendelõbe irányítja.
- Az ügyeletes orvost a beteghez a helyszínre küldi, és a beteg ellátása ügyeleti idõben a beteg tartózkodási helyén fog történni.
- Értesíti a Mentõszolgálatot, mely a helyszínre vonul, és a beteget kórházba szállítja.

Fontos, hogy a sürgõsségi ellátásra szoruló személy vagy hozzátartozója a lehetõ legpontosabban informálja a diszpécserszolgálatot, az egészségügyi személyzetet az aktuális panaszokról, tünetekrõl és a lényegesebb kórelõzményi adatokról. Nagyon fontos a pontos cím megadása, illetve ha van rá lehetõség valaki várja a kiérkezõ orvost.

Az ügyeleti betegellátás sorrendje

Ügyeleti idõben a betegek ellátásának sorrendje sem a rendelõben, sem lakáson nem érkezési/bejelentési sorrendben, hanem úgynevezett sürgõsségi sorrendben történik. Azaz elsõként mindig a legsúlyosabb állapotú beteg kerül ellátásra.
A beteg számára súlyos, riasztó panaszok is lehetnek könynyebb megbetegedés, és enyhe tünetek is lehetnek súlyos állapot következményei. Ezért a beteg állapotának megítélése, a sürgõsségi sorrend felállítása az ügyeletes orvos feladata.
Új beteg jelentkezése, vagy a már ellátásra jelentkezett beteg állapotának változása esetén az aktuális ellátási sorrend természetesen módosulhat. Ezért igen fontos, hogy az ügyeleti személyzetet a beteg állapotának változásáról azonnal és pontosan tájékoztassák.
Mindez az enyhébb panaszokkal, stabil állapotban lévõ betegek esetén akár több órás várakozást is eredményezhet.
Türelmüket és megértésüket kérjük, hiszen ennek nem a betegek felesleges várakoztatása, hanem a legsúlyosabb állapotú betegek lehetõség szerinti leggyorsabb ellátására való törekvésünk az oka.

Kérjük a lakosság türelmét és megértését, a hatékonyabb ellátás érdekében az ügyelet igénybevételének megfontolását.
Ne feledje! Az orvosi ügyelet indokolatlan hívásával a sürgõs, azonnali ellátást, ezáltal egy másik ember életét veszélyeztetheti!

Stimeczné Dr. György Bernadette intézményvezetõ
Nagykanizsa Megyei Jogú Város Önkormányzata
Egészségügyi Alapellátási Intézménye



2013-10-09 06:23:00


További hírek:


KÖZÉRDEK ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül