Ma 2024. 10 18.
Lukács, Jusztusz napja van.
Látogatók száma : 56949241    








Honlapkeszites

15 éves a Horvát Nemzetiségi Önkormányzat (galériával frissítve)

„Horvát Hét” címmel egy hetes ünnepségsorozattal emlékezett megalakulásának 15. évfordulójára Nagykanizsa Megyei Jogú Város Horvát Nemzetiségi Önkormányzata.

Az eseménysorozat zárórendezvénye horvát nyelvû szentmisével kezdõdött a Jézus Szíve templomban, melyet Blaz Horvat varasdi kanonok celebrált. A szentmisét követõen a résztvevõk – élükön a csáktornyai Zrínyi Gárda, a Mackoveci Néptáncegyüttes és Letenye Város Fúvószenekarának tagjaival –, az Erzsébet térre vonultak, ahol zenével és tánccal köszöntötték a nagykanizsaiakat.


Az ünnepi közgyûlést – melyen részt vett dr. Gordan Grlic Radman, a Horvát Köztársaság magyarországi nagykövete, Szolga József, az Országos Horvát Önkormányzat hivatalvezetõje és Karagic Mihály tiszteletbeli konzul –, Cseresnyés Péter polgármester, országgyûlési képviselõ nyitotta meg a Medgyaszay Házban. A város elsõ embere megköszönte azt a munkát, melyet az elmúlt 15 évben végeztek, hiszen ezzel egy olyan közösséget fogtak össze, melynek hatása, ereje nemcsak a város közigazgatási területén belül, hanem a távolabbi térségben is érzõdik. Véleménye szerint a horvátok, és a magyarok közti barátság már a középkortól megvan, s ha néha-néha összevontabb szemöldökkel is nézett egymásra a két nép, a rokonszenv, a barátság mindig megmaradt. Végül azt kívánta, maradjon meg továbbra is ez a jó kapcsolat, melyre a HNÖ mûködése garancia.
Dr. Gordan Grlic Radman nagykövet magyar nyelven kezdte el köszöntõ szavait, melyben kiemelte, már háromszor járt Nagykanizsán. A napokban találkozott Orbán Viktor miniszterelnökkel, akinek elmondta azt is, hogy Nagykanizsára utazik. Hangsúlyozta, a két nép számára biztosítani kell a közelséget, a kapcsolattartást, s megemlítette, a 15 éve tartó folyamatos munkát az is mutatja, hogy eljöttek az ünnepségre a város egykori polgármesterei is.
Szolga József hivatalvezetõ is gratulált horvát önkormányzatnak, mely biztosította a kulturális autonómia megteremtésének politikai hátterét városunkban. Mint mondta, az országos önkormányzat támogatja a Zalai Önkormányzatok Társulását, és ezen belül a helyieket is.
Végül Vargovics Józsefné, a HNÖ elnöke megköszönte a város és a polgármesterek segítségét, anyagi támogatását, és megjegyezte, büszkék az elért eredményeikre is.
Délután Tamburafesztivál részesei lehettek az érdeklõdõk a Medgyaszay Házban. Közremûködött a Varasdi, a Lendvai Horvát-, a Mackoveci, a Kópházi, a Tótszentmártoni és a Kanizsai Horvát Tamburazenekar.

B.E.

További képek a galériában.



2013-10-14 09:55:00


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül