Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56893330    








Honlapkeszites

Az ökoturizmust népszerûsítik egy magyar-horvát közös projekt keretében

Az ökoturizmust népszerûsítik egy magyar-horvát közös projekt keretében, ehhez több mint 200 ezer euró támogatást nyertek el az Európai Uniótól az abban résztvevõ szervezetek.


A jövõ év szeptember végéig tartó projekt nyitórendezvényét tegnap tartották a Somogy megyei Kardosfa ökoturisztikai központjában.
Varga József, programban a zalai kamarával együttmûködõ Somogy Megyei kereskedelmi és Iparkamara elnöke kiemelte: a két ország határhoz közeli területei hasonló adottságokkal rendelkeznek, ez alapot ad az együttmûködéshez, amelynek célja, hogy megõrizzék a természeti értékeket. Cél az is, hogy közösen olyan programokat kínáljanak a látogatóknak, amelyek különleges élményt nyújtanak számukra, a vállalkozóknak pedig megélhetést biztosítsanak az ökoturizmusból.
Fullérné Verger Renáta, a projektvezetõ Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara munkatársa újságíróknak elmondta: a program részeként tanulmányutakon bemutatják, hogy miként is lehet sikeresen mûködtetni egy ökoturizmusra épülõ vállalkozást, továbbá az ökoturizmussal kapcsolatos elõadásokat és felnõttoktatásokat szerveznek a határ mindkét oldalán, kétnyelvû - magyar-horvát - távoktatásos tananyagot készítenek, amely más hasznos információkkal együtt egy weboldalon lesz elérhetõ.
Kristina Svrznjak, a krizseváci mezõgazdasági fõiskola tanára elmondta: a projekt keretében ökoturizmussal kapcsolatos kutatásokat is végeznek, az eredményeket egy tanulmányban összegzik, amelyet a fõiskolán is felhasználnak. Horvátországban nagyon kevesen foglalkoznak az ökoturizmussal, ez a program lehetõséget ad arra, hogy fejlesszék ezt a területet - tette hozzá.
Szûcs Márton, az IPA Határon Átnyúló Együttmûködési Program igazgatója arról számolt be, hogy az Európai Unió a 2007-tõl 2013-ig tartó költségvetési idõszakban több mint 50 millió euróval - mintegy 16 milliárd forinttal - támogatja a közös magyar-horvát fejlesztéseket. Ebbõl 21 millió eurót a turizmussal kapcsolatos célok megvalósítására fordíthatnak a pályázók.
Az igazgató tájékoztatása szerint a mostani programmal együtt eddig 153, a két országban közösen indított projektet támogattak azzal a céllal, hogy közelebb hozzák a két ország gazdaságát.
Az ökoturizmust népszerûsítõ - 60 millió forintot meghaladó uniós támogatásban részesülõ - programban a somogyi és a zalai kereskedelmi és iparkamara, a Kaposvári Egyetem, a krizseváci mezõgazdasági fõiskola és a horvát élelmiszer-ügynökség eszéki irodája vesz részt. A tervek szerint a két országban legalább félszáz vállalkozót szeretnének felkészíteni az ökoturizmussal kapcsolatos ismeretekre, szolgáltatásokra.

MTI - Kanizsa


 



2013-10-18 06:42:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül