Ma 2024. 10 18.
Lukács, Jusztusz napja van.
Látogatók száma : 56948408    








Honlapkeszites

Székelyek „nagy menetelése” Nagykanizsán: történelmi zászlókkal és fáklyákkal

A Székely Nemzeti Tanács október 27-én nagyszabású rendezvényt szervez Székelyföld autonómiájáért, ezzel tiltakozva a kormány közigazgatás átszervezésére vonatkozó tervei ellen. Szeretnék megmutatni a román kormánynak és a nagyvilágnak, céljaik mellett békésen, de határozottan kiállnak. Ezzel egy idõben, 16 órától szervez vonulást a Thúry Baranta Közösség Nagykanizsán, mellyel szimpátiájukat szeretnék kifejezni a székely autonómia ügye mellett.


– A meneteléssel szimpátiánkat és szolidaritásunkat szeretnénk kifejezni a Székely Nemzeti Tanács által szervezett erdélyi demonstráció mellett. Szolidaritást vállalunk azzal, hogy Nagykanizsán körbejárjuk azokat az emlékhelyeket, amelyek történelmi nagyságunkat és múltunkat is képviselik – kezdte a sajtótájékoztatót Vörös András, a Thúry Baranta Közösség vezetõje. Kiemelte, ezeknél az emlékhelyeknél székely emberek is megszólalnak, mondanak egy-egy gondolatot, tanulságos történetet, népmesét.
A többek között az önkormányzat támogatásával megvalósuló rendezvényen képviselteti magát az Erdélyiek Nagykanizsai Egyesülete, jelen lesz a Mákvirág Citerazenekar, Horváth István versmondó és Németh Ferenc zenetanár is. A menethez csatlakozik az NTE1866 Egyesület Íjász szakosztálya, a Történelmi Vitézi Rend és a Nagykanizsai Huszárok is. Ahogy Dobri Lajos elmondta, utóbbiak nem lóval vesznek részt, hiszen az idõpont miatt az nem ajánlatos. Azonban gyalogosan õk is szolidaritást vállalnak.
– Az alkalom arról szól, hogy közösséget vállaljunk azokkal a testvéreinkkel, akik Erdélyben laknak. Ez sokat jelent az ott élõ embereknek – hangsúlyozta Hella Ferenc Református lelkipásztor, majd azt kérte mindenkitõl, hogy politikai és felekezeti hovatartozástól függetlenül csatlakozzanak a menethez, hiszen a vonulás lényege, hogy kifejezzük mi is itt Nagykanizsán, egy nemzethez tartozunk.
A „nagy menetelés” Nagykanizsán 16 órakor indul a Thúry Baranta Barlangtól (Csengery 31.), és a menet végén oda is térnek vissza, ahol a közösség meleg teával és zsíros kenyérrel várja a résztvevõket.
 

V.M.
 



2013-10-18 08:59:00


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül