Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56892158    








Honlapkeszites

Megújult a Letenye és Murakeresztúr közötti útszakasz

Az Új Széchenyi Terv keretében idén országosan minden eddiginél nagyobb mértékben valósultak meg útfelújítások, ugyanis a Magyar Közút Nonprofit Zrt. összesen több mint 555 kilométert érintõ beruházást hajt végre. Megyénkben idén több mint 2,13 milliárd értékben közel 9 kilométernyi út felújítására van lehetõsége a projektgazdának. Köztük a Letenye és Murakeresztúr közötti 2,6 kilométeres szakaszon, mely 580 millióból újult meg.


Ennek a projektnek az ünnepélyes zárására került sor a minap Letenye egyedutai városrészében, ahol elsõként Manninger Jenõ, útügyi miniszteri biztos, a Zala megyei közgyûlés elnöke, országgyûlési képviselõ köszöntötte a megjelenteket. Hangsúlyozta, régóta küzdöttek azért, hogy a Letenye és Murakeresztúr közötti szakasza megújuljon és találjanak ehhez megfelelõ forrást. A térségben ez a rész jelentette a legtöbb problémát.
Ezt követõen Cseresnyés Péter országgyûlési képviselõ, Nagykanizsa polgármestere ismertette, elindult a következõ, 2014-2020-ig tartó Európai Uniós pénzügyi ciklusnak a tervezése, mely az elõzõhöz képest más szempontok szerint történik. Ugyanis a kormánynak az a szándéka, hogy a pénzek jelentõs részét a gazdaság, az infrastruktúra fejlesztésére fordítsák. A minél gyorsabb ütemezés érdekében pedig már most megindult a tervezés, és ezzel kapcsolatban már Letenye polgármesterét is megkeresték. Szeretnék, ha minél több, az infrastruktúra fejlesztését érintõ újítást tudnának megvalósítani, mellyel a településen élõk életét könnyíthetik meg, lehetõvé téve a jobb közlekedést, a munkába való eljutást.
Miután Halmi Béla Letenye polgármestere megköszönte a kivitelezõk munkáját és az egyedutai városrészben élõk türelmét, amelyet a nagy forróságban, a hatalmas porfelhõben, az akadályoztatásban tanúsítottak, Mórocz József, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Zala megyei igazgatója mutatta be projekt mûszaki tartalmát.
– A közbeszerzés során kiválasztott kivitelezõ elvégezte a burkolat megerõsítését, az alap helyreállítását, szélesítését, a kopóréteg cseréjét. A burkolatalapok elkészülését követõen jelentõs részen két réteg aszfaltburkolat megerõsítés készült, mellyel párhuzamosan kivitelezték az önkormányzat beruházásából megvalósuló vízelvezetõ árok építését. A belterületi szakaszokon buszöblöket építettek ki és rendezték az árok-padkát, majd a szakemberek elvégezték a tartós útburkolatjelek felfestését is – részletezte az igazgató. Ezzel javult a forgalombiztonság, a szolgáltatási színvonal és az utazási idõben is rövidülés tapasztalható.
Az ünnepélyes szalagátvágást követõ tájékoztatón elhangzott, hogy a kormányzat kezdeményezte az országos útfelújítási program beindítását, mellyel arra törekszenek, hogy elvégezzék a magyar közúthálózat rendbetételét. Erre összesen 30 milliárd forint áll rendelkezésre, és ha az idõ lehetõvé teszi október végén, november elején el is kezdik a munkálatokat. A felújításra Zala megyében 1, 8 milliárdos keret áll rendelkezésre, melybõl 19 kilométernyi burkolatot tehetnek rendbe. A térségben a Letenyét Kistolmáccsal összekötõ, a Semjénháza és Molnárit összekötõ, valamint Bak – Páka közötti szakaszt érinti a felújítás.
 

V.M.
 



2013-10-18 14:56:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül