Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56893659    








Honlapkeszites

Iránytû az orosz piacra

E címmel szervezett konferenciát és üzletember találkozót városunkban a Nagykanizsai Kereskedelmi és Iparkamara. A rendezvény elsõsorban azt a célt szolgálta, hogy az orosz piac iránt érdeklõdõ helyi vállalkozások megismerkedjenek azokkal az üzleti lehetõségekkel, melyek kapukat nyithatnak számukra orosz földön is.


A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a Nemzetgazdasági Minisztérium támogatásával lezajlott eseményen nemcsak magyar, szûkebb-tágabb pátriánkban tevékenykedõ cégek vettek részt, hanem Oroszországból érkezett befektetõk is.
Dr. Polay József, a Nagykanizsai Kereskedelmi és Iparkamara elnöke kérdésünkre elmondta, a Nagykanizsán mûködõ vállalkozások közül jelenleg a DKG-EAST Zrt. rendelkezik a legnagyobb, legjelentõsebb orosz kapcsolatrendszerrel, ám a szervezõ kamara elsõ embere szerint a minap tartott konferencia révén más cégek, szervezetek is feltérképezhetik a számukra is elérhetõ terjeszkedés potenciáljait.
- Leginkább gépiparban tevékenykedõ vállalkozások érdeklõdnek oroszországi kapcsolatteremtés, befektetés iránt, így nekik különösen nagy segítséget nyújt, hogy a konferencián akár közvetlenül is felvehetik a kapcsolatot a meghívott orosz partnerekkel – hangsúlyozta.
Cseresnyés Péter polgármester szerint pedig – mint megnyitó beszédében rá is világított – az is fontos, hogy az orosz üzletemberek városunkkal, térségünkkel megismerkedjenek, ugyanis nálunk nemcsak jól képzett szakemberek vannak, hanem Nagykanizsán minden más lehetõség is adott, aminek jóvoltából bármely, külföldrõl befektetési szándékkal érkezõ vállalkozás biztos alapokra építhet.
- Ennek egyik ékes példája, hogy kedden egy jelentõs külföldi beruházás megnyitója lesz. Egy külföldi cég jelentõs vállalkozást nyit Nagykanizsán, így hamarosan több mint 150 új munkahely is létesül – fejezte ki örömét Cseresnyés Péter, hozzátéve, hogy városunk a vízgazdálkodás területén, a vízzel kapcsolatos ipari szegmensben kíván élen járó szerepet betölteni.
- A jelen konferencia pedig megalapozza a késõbbi együttmûködést – szögezte le.
Ezzel a gondolattal egyetértésben tartotta az Orosz Föderáció Kereskedelmi Képviseletének magyarországi gazdasági igazgatója, Dmitrij Markov helyzetértékelõ-, elemzõ beszédét. Elmondása szerint Oroszország exportjának jelentõs részét még ma is az energiahordozók adják, ugyanakkor ezek mellett Magyarországra gépek, valamint különbözõ berendezések is érkeznek orosz földrõl.
A szakember szólt továbbá a térségünkben egyre jobban növekvõ orosz jelenlétrõl is, mely javarészt a turizmusnak tudható be. Mint ismertette, 20 százalékkal több orosz befektetõ és turista érkezik hazánkba, mint jó pár évvel ezelõtt. Dmitrij Markov arról is említést tett, hogy Orbán Viktor ez évi, moszkvai látogatása is erõsíti a két ország üzleti kapcsolatait, bár Magyarországot amúgy is az egyik legfontosabb partnereként tartja számon – kelet-közép európai mércével nézve – Oroszország.
A gazdasági vezetõ beszédében hangot adott annak a ténynek, hogy az épülõ, Déli Áramlat földgázvezeték 340 km-en érinti országunkat is. Mint köztudott, a vezeték áthalad majd Zala megyében is – így a magyar-orosz interregionális kapcsolatépítés is fajsúlyos szerepet kap.
A nap további részében neves szakemberek elõadásai adtak közelképet, egyfajta iránytût az orosz piacról, a rendezvény zárásaként pedig gyárlátogatásra invitálták a résztvevõket a DKG-EAST-be.

Sz.Zs.
 



2013-10-28 14:14:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül