Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56893016    








Honlapkeszites

Felavatták a DAB kanizsai szivattyúgyárát

A próbaüzemet követõen, Olaszország legnagyobb szivattyúgyártó cége, a DAB csoport ünnepélyesen megnyitotta a közel ötezer négyzetméter alapterületû új gyártóüzemét Nagykanizsán. Az ipari parkban lévõ üzemcsarnokot a legmodernebb energetikai megtakarítást jelentõ technológiák alkalmazásával építették. A beruházás összértéke meghaladta az 1 milliárd forintot.

A keleti piacok szempontjából stratégiai jelentõségû üzem a DAB magyarországi részlegeként új gyártóerõt biztosít az olasz cégcsoport számára, ahol a tervek szerint néhány éven belül akár egymillió szivattyút lehet gyártani. A kanizsai szivattyúgyár hosszú távon mintegy 150 új munkahelyet teremt.


Az eseményen többek között részt vett Maria Assunta Accili, Magyarország olasz nagykövete, Enrico Barbieri, az Olasz Külkereskedelmi Intézet budapesti igazgatója, Carlo Prola, a DAB csoport elnöke, Attilio Conca igazgató, dr. Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelõs államtitkára, és Cseresnyés Péter polgármester, országgyûlési képviselõ.
Az üzemcsarnokban megrendezett avatóünnepségen Attilio Conca, a DAB csoport ügyvezetõ igazgatója megvárta, míg átöltöztek a gépek mögött még néhány perccel ezelõtt dolgozó alkalmazottak, s leültek a széksorokba a meghívott vendégek közé, csak azután kezdte el a beszédét. A cég stratégiai okokból választotta ezt a helyszínt, mivel fontos szerepet játszhat mind a keleti piacok felé való terjeszkedésben, mind a cég fejlesztési terveiben, amely közel egymillióval több elektromos szivattyú gyártását várja el a következõ ötéves idõszakban. „A nagykanizsai gyártást tehát nem lehet jelentéktelennek tekinteni – hangsúlyozta Attilio Conca, hanem stratégiai jelentõségû lesz, mivel ennek köszönhetõen tudunk majd eleget tenni a közeljövõ elõreláthatólag növekvõ keresletének.”
A Dab Pumps cégcsoport, amely 1975-ben, az Olaszország észak-keleti területén elhelyezkedõ Padova városában kezdte meg tevékenységét, mára a világszinten jelentõs márkanevek közé tartozik a vízforgató technológiák, a szivattyúk, az elektromos szivattyúk és szivattyúrendszerek ágazatában, mind a háztartási, mind a mezõgazdasági és ipari felhasználású berendezések piacán. Ennek az új gyártóegységnek köszönhetõen a DAB a kereskedelmi képviseleteket és a gyártóüzemeket is beleszámítva ma már 17 helyszínen van jelen az öt kontinensen. A cégcsoport egyértelmûen olyan modern elektronikára épülõ innovatív technológiai megoldások megvalósítását tûzte ki maga elé, amelyek jelentõs teljesítményt és a legjobb eredményeket garantálják használat közben, és amelyek alacsony energiafogyasztású mûködéssel járnak együtt. – Így fejezte ki Attilo Conca a megelégedését a több mint 38 éve tartó sikersorozat Nagykanizsán megvalósult újabb állomásán.
Cseresnyés Péter polgármester beszédében kiemelte: tervszerû, hatékony városmarketing munkával próbáltuk felhívni a figyelmet Nagykanizsára. Terveztünk, dolgoztunk mindannyian – vállalkozók (magyarok és külföldiek), munkavállalók, az önkormányzat dolgozói és talán ennek is köszönhetõ – az elmúlt idõszak más sikerei mellett – az a tény, hogy a DAB Production Hungary Kft. Nagykanizsán megvetette a lábát!
A polgármester kiemelten köszönetet mondott a már régebb óta a városunkban tevékenykedõ olasz tulajdonú vállalkozások vezetõinek, akik felhívták otthoni kollégáik figyelmét Nagykanizsára, a város vonzó gazdasági lehetõségeire. Hiszen ahhoz, hogy a DAB és Nagykanizsa egymásra találjon, õk nagyon sok segítséget nyújtottak.
Az olasz tulajdonú vállalat tavaly vásárolta meg 27 ezer négyzetméteres ingatlanát ipari parkunkban, amelyen környezetbarát csarnokot építettek, és már meg is kezdõdött a szivattyúk összeszerelése. A több mint 1 milliárd forintból megvalósult gyáregység a beruházás elsõ ütemét jelenti, amelyet további elemek követnek.
– Az önkormányzat pedig, úgy, ahogyan eddig, igyekszik közremûködõként minden segítséget megadni, hogy az együttmûködés gyümölcsözõ legyen. Például a DAB és az egyetem helyi kampuszának vezetõi között is kapcsolatot teremtettünk.
Gazdasági stratégiánkat tehát Nagykanizsa adottságaira, hagyományaira, a rendelkezésünkre álló erõforrásokra, a tudatos munkára és a fejlesztésekre alapozzuk. A városban rendelkezésre áll jól képzett, már munkatapasztalattal rendelkezõ szakembergárda, és egy olyan oktatási struktúra, amely rugalmas, és képes alkalmazkodni a piaci igényekhez. Ehhez társul a Nagykanizsa fekvésébõl adódó logisztikai központi szerep. Egy olyan ipari övezet része a város, amely összekapcsolja a dél-németországi, ausztriai és észak-olaszországi iparvidéket, és komoly lehetõséget kínál a kelet vagy dél felé terjeszkedni kívánó vállalkozásoknak. Ezek sorában a DAB fontos stratégiai partnerünk, hiszen a vállaltcsoport remélt piaci sikere egyben Nagykanizsa sikere is – hangsúlyozta a városvezetõ. – Ez a beruházás is azt bizonyítja, hogy megfelelõ stratégiával, tudatos gazdaságfejlesztõ munkával teremthetõ olyan környezet, amely vonzó a befektetni kívánó, munkahelyteremtõ vállalkozások számára.
Ehhez olyan innovatív cégekre van szükségünk, mint a DAB. Éppen ezért bízom abban, hogy cégük további fejlesztésekben gondolkozik, így egyre fontosabb szereplõje lesz Nagykanizsa gazdasági életének – zárta beszédét Cseresnyés Péter polgármester.
Maria Assunta Accili nagykövet gratulált ahhoz a „házassághoz”, amely az olasz ipar egyik gyöngyszeme és Nagykanizsa városa között köttetett. Kifejezte köszönetét Cseresnyés Péter polgármesternek és a kormánynak azért a támogatásért, amelyet a cég alapításához, fejlesztéséhez nyújtottak. Kinyilvánította azt a reményét is, hogy sikeres munkájával a cégcsoport más olasz befektetõket is arra bátoríthat, hogy ide települjenek.
Czomba Sándor államtitkár az örömteli eseménnyel kapcsolatban kiemelte, amikor egy cég komoly döntést hoz az életében arról, hogy milyen módon alakítsa a jövõjét, számos alternatívát megvizsgál. Milyen az adott országban a beruházási környezet, mennyire kiszámíthatóak az adózási és egyéb jogszabályok, és rendelkezésre áll-e megfelelõ számban és minõségben a munkaerõ. Sok tényezõt figyelembe véve a DAB úgy döntött, Magyarországra, ezen belül Nagykanizsára hozza a jövõjét. Az államtitkár megígérte, segítik a cég terjeszkedését, bõvülését, és utalt a Központi Statisztikai Hivatal aznap megjelent adataira is, mely szerint 1992 óta nem dolgoztak ennyien Magyarországon, mint most, és a munkanélküliség 5 éve volt utoljára ilyen alacsony.
A szalagátvágási ceremóniát egy „családias” mozzanat elõzte meg. Attilio Conca bejelentette, 2014 januárjában átadja az igazgató székét Sandro Stramarenek. A leendõ igazgató megjegyezte: boldog, s egyben aggódik is. Egy nehéz küldetést kell teljesítenie, ’hisz nem lesz könnyû megismételni azt az eredményes munkát, amit Attilio végzett az elmúlt 17 évben. A DAB történetében egy fontos lépést ünnepelnek ma Nagykanizsán – hangsúlyozta, megjegyezve azt is, hogy a gyár felépítése sok ember munkájának köszönhetõ.
Megtudtuk, a gyártás most kezdõdött 20 fõállású alkalmazottal, de a cél, hogy 2013 végére 50-re, 2014-ben 120-ra, és 2015-ben 160-ra növekedjen az itt dolgozók száma. Leginkább a hagyományos termékekre koncentrálnak, lakossági berendezéseket gyártanak a kanizsai üzemcsarnokban.

B.E.

További képek a galériában.



2013-10-30 10:37:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül