Ma 2024. 10 18.
Lukács, Jusztusz napja van.
Látogatók száma : 56948270    








Honlapkeszites

Megemlékezés
A Himnusz eléneklésével kezdõdött a Nagykanizsaiak a Nemzetért Hagyományõrzõ Egyesület és a Magyar Gárda megyei szakaszának október hatodikai megemlékezése az Aradi udvarban. Ladányi Istvánné rövid köszöntõjében kifejtette, nem kíván beszédet mondani, mivel az áldozatok elõtti néma fõhajtásra jöttek össze, hangsúlyozva az összejövetel politika- mentességét. Ezt követõen Cservenák Boglárka gárdista az Aradi vár címû népballadát adta elõ. A ma is élõ, szájhagyomány útján terjedõ ballada elõadása után gyertyagyújtással, a kivégzett hõsök kivégzés elõtti utolsó mondataik felolvasásával folytatódott a megemlékezés.

A bitófa árnyékában elhangzott gondolatok, mondatok némelyike kísértetiesen idõtálló. Scweidel József kivégzése elõtt az utolsó szó jogán a következõket mondta: „A mai világ a sátán világa, ahol a becsületért bitó, az árulásért hatalom jár. Csak egy igazi forradalom, a világ új forradalmi embersége söpörheti el ezt az átkozott, meghasonlott világot.”
Az idézetek felolvasása közben a gárdisták és a jelenlévõk gyertyákat gyújtottak a mártírok szobrai elõtt. A megemlékezés a Szózat és a Székely himnusz eléneklésével, illetve Ladányi Istvánné záró gondolatával ért véget, mely szerint a mécseseket meggyújtó egymás mellett heverõ tizenhárom gyufaszál, akár a szabadságért fellobbanó, majd kioltott életeket is szimbolizálhatja. Azonban a gyufák kioltott tüze a mécsesekben világít tovább.

-czene-


2008-10-09 14:19:14


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül