Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56894654    








Honlapkeszites

Régióváltást kezdeményezett a kanizsai kórház

Legutóbbi közgyûlési tudósításunkban már beszámoltunk róla, a testület támogatta, hogy a Kanizsai Dorottya Kórház a Dél-dunántúli egészségügyi térséghez való csatlakozzon. A régióváltásról Brünner Szilveszter a kórház fõigazgatója az MTI megkeresésére így nyilatkozott. A jelenleg a nyugat-dunántúli régióhoz tartozó Nagykanizsa kórháza a több évtizedes szakmai kapcsolatok és a betegek érdekei miatt kezdeményezte, hogy egészségügyi ellátás szempontjából a dél-dunántúli régióhoz csatlakozhasson.


Brünner Szilveszter, a Kanizsai Dorottya Kórház fõigazgatója az MTI megkeresésére elmondta: a nyugat-dunántúli régió gyõri központjával korábban semmilyen szakmai kapcsolata nem volt a mintegy százezer lakosú ellátási körzetû nagykanizsai kórháznak. A két város távol fekszik egymástól, közúton több mint három óra az út, de a mentõhelikopternek is jóval messzebb van, mint Pécs.
A dél-dunántúli régió mellett szól, hogy a nagykanizsai orvosok évtizedek óta a pécsi klinikákkal és a kaposvári kórházzal szoros szakmai kapcsolatokat ápolnak. A Nagykanizsán nem ellátható betegeket korábban is a 70 kilométerre fekvõ Kaposvárra vagy a 140 kilométerre lévõ Pécsre küldték.
A fõigazgató azt is kifejtette: a nagykanizsai páciensek 90 százalékát helyben el tudják látni, az idegsebészeti, a mellkassebészeti betegeket vagy az égési sérülteket és a komolyabb mûtétekre szoruló gyermekeket kell továbbutalniuk. Kisebb részük Zalaegerszegre, nagyobb részük pedig a 100 kilométerre lévõ Szombathelyre vagy a 180 kilométernyire fekvõ Gyõrbe kerül.
A zalai-somogyi megyehatártól és ezzel a két régió határától is alig pár kilométerre lévõ nagykanizsai kórház ellátási körzete évek óta problémás, ugyanis hiába laknak több somogyi település lakosai Nagykanizsához közel, mégis Kaposvárra kell utazniuk. A régióváltás az észak-somogyi betegeknek is hasznos lenne, mivel a marcali és a nagyatádi kórház kapacitásának csökkentése miatt hivatalosan is a legközelebbi egészségügyi intézménybe, vagyis Nagykanizsára járhatnának - jelezte a Kanizsai Dorottya Kórház fõigazgatója.
Brünner Szilveszter véleménye szerint a zalai és a somogyi betegek csak nyernének a kórház régióváltásával, a somogyiaknak ugyanis elérhetõ lenne egy nagy kórház, a dél-zalaiak számára pedig a magasabb szintû kaposvári vagy pécsi ellátás.
A régióváltás szándékával a nagykanizsai intézmény májusban megkereste a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minõség- és Szervezetfejlesztési Intézetet (GYEMSZI). A változtatáshoz az egészségügyi ellátórendszerrõl szóló törvény végrehajtásához kapcsolódó 2008-as kormányrendelet módosítására van szükség, ezért a GYEMSZI fenntartóként azt kérte, a kórház szerezze be az érintett önkormányzatok támogató nyilatkozatát.
Az ötvenezres Nagykanizsa közgyûlése október 31-én határozatot hozott arról, hogy támogatja a régióváltást. Az ellátási körzethez tartozó további 76 dél-zalai település önkormányzatához a napokban juttatta el a Kanizsai Dorottya Kórház a hozzájárulásukat kérõ levelét - mondta el Brünner Szilveszter.

 

MTI - Kanizsa
 



2013-11-09 09:34:00


További hírek:


KÖZÉRDEK ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül