Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56891749    








Honlapkeszites

A KMSZ 4,5-5,5 százalékos béremelést javasol a Volán-csoportnál

A Közlekedési Munkástanácsok Szövetsége (KMSZ) 4,5-5,5 százalékos béremelést tud elfogadni, távlati céljuk pedig az, hogy a Volán-társaságok bérek tekintetében is felzárkózzanak az európai normákhoz - jelentette ki a szövetség elnöke Zalaegerszegen.


A Közlekedési Munkástanácsok Északnyugat-magyarországi Szövetsége a Volán-cégcsoportot érintõ aktuális kérdésekrõl pénteken tartott fórumot a zalai megyeszékhelyen.
Varga Tibor az MTI kérdésére elmondta: a Volán-cégeknél dolgozók zöme nettó 100-110 ezer forintot keres havonta. Felelõsségteljes munkát végeznek, havonta 180 órát dolgoznak, ezért indokolt volna a 4,5-5,5 százalékos béremelés.
Az elnök beszélt arról is, hogy szeretnék elérni a kollektív szerzõdés kiterjesztését az alvállalkozókra, hogy ugyanazok a jogok illessék meg õket, mint a Volánok dolgozóit. Jelenleg az alvállalkozókat minimálbérért foglalkoztatják, és ez majd érzõdni fog a nyugdíjukon is - fûzte hozzá.
A Munkástanácsok Északnyugat-magyarországi Szövetsége 4,5-6 százalékos bérfejlesztést kíván megvalósítani - közölte Horváth László, a régiós szövetség elnöke. Hozzáfûzte: az idén júliusban megalakult, 700 fõt tömörítõ szövetség a társszakszervezetekkel közösen a bértárgyalások során és a regionális szerzõdéskötések területén komoly eredményeket tud elérni.
Lajtai György, a Munkástanácsok Országos Szövetségének (MOSZ) szakértõje elmondta: az elmúlt 3-4 évben jelentõs, 4-5 százalékos reálbérvesztés következett be a fizikai dolgozók körében. Jövõre viszont várhatóan 2,4 százalékos inflációval kell számolni, a gazdasági növekedésben pedig 2 százalékos javulás várható. Mindezek alapján a szövetség az átlagbérek 4,4 százalékos növekedését javasolja.
A minimálbér színvonala tekintetében viszont komoly elmaradás van, ezért a minimálbéreknél egy százalékkal nagyobb emelkedést szeretnének elérni - magyarázta Lajtai György.
Kedvezõ lépésnek nevezte, hogy a kormány döntése alapján a jövõ évtõl a családi adókedvezmény alapját kiterjesztetik a járulékokra is. A növekvõ adókedvezmények miatt a 200 ezer forint bruttó átlagbérrel rendelkezõ, háromgyermekes családok bevétele akár 40 ezer forinttal nõhet - ismertette a szakértõ.
Beszélt arról is, hogy a Volán-társaságok számára fontos, hogy a kormánydöntés értelmében az önkormányzatok leírhatják az adósságuk teljes körét. Magyarázta szerint a személyszállítás legfõbb megrendelõi az önkormányzatok, ezért abban bíznak, hogy az intézkedéssel javul majd az önkormányzatok fizetõképessége.

 

MTI - Kanizsa



2013-11-11 06:21:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül