Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56892216    








Honlapkeszites

Közel 5 milliót nyert Magyarszerdahely közösségépítésre

Magyarszerdahely Község Önkormányzata nevében Marczin György polgármester sajtótájékoztatón számolt be egy „Támopos” pályázati sikerrõl tegnap. Az „Építõ közösség Magyarszerdahelyen a helyi IKSZT szolgáltatásainak fejlesztése” címû projekt egy 2013 elején megjelent pályázati felhívásra indult. Magyarszerdahely önkormányzata sikeresen pályázott, így közel 5 millió forint támogatást nyert el, melyet a jövõ év október végéig használhat fel.


A pályázat fõ célja – szervesen kötõdve az Új Széchenyi Terv általános céljaihoz – az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program keretében támogatott vagy létrejövõ többfunkciós közmûvelõdési intézmények (IKSZT-k) multifunkcionalitásából adódó szinergiák létrejöttének biztosítása.

Ezzel az IKSZT-k társadalomba történõ beágyazódását, széleskörû használatát szolgáló programok, közmûvelõdési, könyvtári fejlesztések, egyéb közösségi alkalmak, nonformális és informális tanulási alkalmak, szolgáltatás-fejlesztések létrehozása.
A pályázati kiírás másik kiemelt célja, hogy a fentiekhez megfelelõ háttértámogatást biztosítson a pályázat benyújtására jogosult IKSZT címbirtokosok, hogy azok a helyi társadalom megújulásának, a vidék kulturális fejlõdésének motorjai és központjai legyenek. Ennek érdekében a konstrukció elõsegíti az IKSZT-kben a program- és szolgáltatás-bõvülést eredményezõ tartalomfejlesztést, szakmai-módszertani anyagok és programok kidolgozását, valamint az IKSZT címbirtokos szervezetek tevékenységének szakmai koordinációját, hálózatosodását.
A pályázat címe: Építõ közösségek – A korszerû többfunkciós (multifunkcionális) közmûvelõdési fejlesztéseket szolgáló közösségi programok , együttmûködések, új tanulási formák, kialakulásának elõsegítése.

A pályázat keretei között a következõ programokat kívánja megvalósítani az önkormányzat:
1. „Fedezzük fel együtt” címmel, 5 alkalommal kirándulásokat szerveznek az elérhetõ közelségben lévõ természeti és kulturális értékekhez, látnivalókhoz, és eközben az együttlét összehozza magát a magyarszerdahelyi közösséget is. Már az utazások megszervezése és a felkészülés is lehetõséget biztosít az együttmûködésre, az együtt gondolkodásra.
2. „Magyarszerdahelyi ünnepeink”: ezzel a program sorozattal szeretnének hagyományt teremteni az ünnepek közösségi megélésének. Azt tervezik, hogy a kiválasztott 5 ünnep hagyományait felélesztik, és megalapozzák azok évrõl-évre történõ megismétlését. A Farsang és a Halloween az álarcos mulatságok együttes megélését célozzák, ezzel is felkészülve a tél köszöntésére, illetve eltemetésére. A Húsvét, az Anyák Napja és az Adventi készülõdés olyan alkalmakat jelentenek a helyi közösség számára, amelyek segítik az ünnep mélyebb megélését családon belül.
3. Zalai fõzõiskola: a program célja a hagyományos zalai ételek elkészítésének bemutatása egy interaktív kurzus keretein belül.
4. „Alkotó nyár”: a gyerekek nyári napközbeni felügyelete mindig nagy próbatétel elé állítja a szülõket, hiszen a felügyelet mellett szeretnék, ha gyermekeik hasznosan, megfelelõ emberek között töltenék az idejüket. Nyáron hat alkalommal segítik a szülõket azzal, hogy délelõtti kézmûves programokra invitálják a gyerekeket.
5. Családi vetélkedõk: ezek a programok a családon belüli összefogást, másrészt a közösségen belüli, családok közötti megismerést és kohéziót erõsítik majd. A vetélkedõk filozófiája szerint egyfajta rákészülést igényelnek, így a közösség építés mellett a családok és fõleg a gyerekek az információgyûjtést, -feldolgozást és csapatmunkát is gyakorolni tudják.
6. Könyvtárkezelési ismeretek: a kurzus célja, hogy bemutassa a résztvevõknek azokat a lehetõségeket, irányokat, amelyekkel a könyvtárakban hasznos információhoz juthatnak. Ezen rendszerek ismerete segíti õket abban, hogy a lehetõ legrövidebb idõ alatt szerezzék meg ezeket az információkat.
7. Négy évszak fotószakkör: a szakkör célja, hogy az érdeklõdõk útmutatót kapjanak a különbözõ idõjárási körülmények közötti fotózás technikáira vonatkozóan.
8. Helyi értékek túra: a helyi identitás megteremtéséhez és megõrzéséhez kiváló alkalmat jelentenek azok a közös túrák, amelyek a település körül rövid idõ alatt elérhetõek. Ezzel a céllal szervezik meg a két túrát a szervezõk.
9. Digitális kompetencia fejlesztése: a kétrészes számítógép használati kurzus keretében az érdeklõdõk megismerkedhetnek az alapoktól kezdve az informatika világával. A résztvevõk megismerik az ügyeik hatékony intézéséhez szükséges legfontosabb honlapokat, a kapcsolatépítésre és –tartásra használható közösségi oldalakat, az interneten történõ vásárlás rejtelmeit, valamint az elektronikus ügyintézés alapjait.
10. Pénzügyi ismeretek mindenkinek: a hétköznapi, pénzügyekhez keveset értõ emberek számára rendkívüli nehézséget okoz, hogy eligazodjon a XXI. században szükséges pénzügyi, adózási és számviteli szabályok között. Az elõadások során a felkért közgazdász és könyvvizsgáló szakértõ közérthetõ formában magyarázza el a legfontosabb fogalmakat, folyamatokat és szabályokat.
11. Nyelvtanfolyam fiataloknak: a magyarszerdahelyi gyerekek nyelvtudásának elmélyítését szolgálják az angol és német kurzusok. Ezzel nagyobb eséllyel tudják megkezdeni a sikeres középiskolai vagy felsõoktatási tanulmányaikat.
12. „Fõ az egészség” címmel elõadásokat és szûrõvizsgálatokat szerveznek. A prevenciós elõadások az egészséges táplálkozásra, mozgás fontosságára és a stressz kezelésére koncentrálnak.
13. Tánciskola: a tanfolyam célja, hogy a résztvevõk tánctudással felvértezve, magabiztosan tudjanak részt venni különbözõ bálokon és zenésrendezvényeken. Emellett kialakulhatnak új barátságok, illetve több generáció is szórakozhat együtt, így közös élményt nyújt.
14. Õshonos gyümölcsfák telepítése: a helyiek igényeit felmérve a házi pálinkafõzés ismereteirõl tudhatnak meg többet a résztvevõk.

A Projekt megvalósítási idõszakának kezdõ idõpontja: 2013.07.17. , a fizikai befejezés határideje 2014.10.31.

A támogatás mértéke a Projekt elszámolható összköltségének 100 %-a, de legfeljebb 4 989 076 Ft, azaz négymillió-kilencszáznyolcvankilencezer-hetvenhat forint.

 



2013-11-14 08:49:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül