Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56893616    








Honlapkeszites

Innováció – A siker receptje

A fenti címmel szervezett konferenciát a Nagykanizsai Kereskedelmi és Iparkamara a Nemzetgazdasági Minisztérium támogatásával.

A Vasemberház Dísztermében rendezett találkozó célja az volt, hogy a kis- és középvállalkozások gyakorlati szakemberek segítségével információt kapjanak a sikeres cégek mûködésének titkairól és eszközeirõl. Az innováció azon közkeletû, divatos szavaink egyike, amelyet minden egyes gazdaságpolitikai fórumon, mûszaki konferencián emlegetnek, de valós jelentését és jelentõségét már jóval kevesebben értik, és még kevesebben gyakorolják.


Az innováció tágabb értelemben véve értékteremtõ, új gondolatokat jelent: képességet arra, hogy jövõnket saját igényeink szerint alakítsuk ki. Mint ilyen, az innováció a növekedés új forrását biztosítja.
Nagykanizsa és térsége jelenlegi gazdasági helyzetében fontos kitörési pont az innováció. A térség ilyen jellegû tevékenységének erõsödéséhez, minél több innovatív, és gyorsan fejlõdõ kis- és középvállalkozásra van szükség. Éppen ezért fontos, hogy ezek a vállalkozások megfelelõ ösztönzést, támogatást kapjanak tevékenységük folytatásához.
A Nagykanizsai Kereskedelmi és Iparkamara elkötelezett az innováció iránt. Már eddig is több olyan szakmai tevékenységet végeztek, mely a város és térsége vállalkozásainak innovációs fejlõdését segítette. – hangsúlyozta köszöntõjében Dr. Polay József, a Nagykanizsai Kereskedelmi és Iparkamara elnöke. – Ezen események alkalmával azt tapasztalták, a vállalkozók érdeklõdést mutattak az innovációval kapcsolatos információk iránt, ugyanakkor nem voltak a megfelelõ tudnivalók birtokában ahhoz, hogy ez a fajta képességük fejlõdhessen. Nagyon sok elképzelés azért marad meg csupán az ötlet szintjén, mert a vállalkozások nincsenek tisztában azzal, hogy innovatív ötleteiket milyen módon, milyen szakmai és pénzügyi – például pályázati támogatások – segítségével lennének képesek megvalósítani.
Az innováció a kezdetektõl fogva fontos szerepet játszik az emberiség életében. Minden olyan újítás ide sorolható, amely élhetõbbé teszi mindennapjainkat, gazdasági szempontból lehetõvé teszi egy új termék kifejlesztését, vagy egy meglévõ termék olcsóbb elõállítását. Az innováció hozzásegíti a vállalatokat ahhoz, hogy bevételeik növekedjenek, illetve, hogy kiadásaik csökkenjenek, vagy hogy egy adott piacon egyedüli szereplõvé váljanak, azaz monopol pozícióba kerüljenek.
A „siker” receptjeit megosztók sorában Kalcsú Zoltán, a Pannon Novum Nonprofit Kft. innovációs menedzsere többek között beszélt a cégük szolgáltatásairól, az innovációs folyamat lépéseirõl, fogalmi meghatározásáról és rendszerérõl, típusairól, továbbá az iparjogvédelmi formákról.
A fórum további részében a sikeres Kis- és Középvállalkozások alapjai címmel Dely Tamás, a KKV Szakmai Magazin ügyvezetõ igazgatója, és Mester Nándor, a magazin felelõs szerkesztõje tartott elõadást. Költségoptimalizálásról és gyakorlati tanácsokról Csapó Györgytõl, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara alelnökétõl, költségcsökkentési projektvezetõtõl hallhattak információkat a vállalkozások képviselõi. Míg Dalos Attila, a Ford Közép- és Kelet-Európai Kft. flotta-értékesítési igazgatója a KKV-k hatékonyságának növelésével kapcsolatban osztotta meg tapasztalatait. Lakner Gábor, a Hidrofilt Kft. kereskedelmi igazgatója pedig a cégük innovációs tevékenységét vázolta fel a kamara által szervezett fórumon.

B.E.



2013-11-14 08:53:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül