Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56891657    








Honlapkeszites

Rezsicsökkentésrõl – társasházi közös képviselõkkel

 

A rezsidíj csökkentésébõl adódó kérdéseket vitatták meg Cseresnyés Péter polgármesterrel azok a társasházi közös képviselõk, akik elfogadták a városvezetõ meghívását, és megjelentek a Vasemberház Dísztermében megrendezett fórumon.

Miután Kámán László, a Vagyongazdálkodási és Szolgáltató Zrt. vezérigazgatója tájékoztatást adott a január 1-tõl bevezetett rezsidíj csökkentésrõl, a polgármester vette át a szót. Elöljáróban elmondta, azért hívta találkozóra a társasházi közös képviselõket, hogy személyesen kérjen tõlük valamit. Nem levélben, nem nyomtatott formában akarta mindezt megtenni, hanem közvetlenül.


Mivel nagyon sokan társasházban élnek, és a rezsidíjak bizonyos részét a közös költségbe fizetik be, így közvetlenül, és szinte azonnal biztosan nem értesülnek a rezsidíjcsökkentésrõl. Pedig ezáltal õnekik is kevesebbet kell fizetni attól függõen, hogy milyen lakóközösségben élnek.
Igazából nem is foglalkozott ezzel a dologgal mindaddig, amíg a fogadónapjain és az utcán szóvá nem tették neki az emberek, miért mondja, hogy csökkent a rezsi díja, amikor ez nem történt meg. Indoklásképpen felhozták, nézze meg, eddig is 36 ezer forintot fizettek közös költségként, és ezután is ennyit fognak. El kellett magyaráznia, hogy csökken az a bizonyos rezsidíj, de csak akkor fogják majd érzékelni, ha a közös képviselõ összehívja a lakógyûlést, és el fog számolni. Ezen megkeresések alapján gondolt arra, hogy személyesen kéri meg a társasházi közös képviselõket arra, ha mód és lehetõség van rá – akár egy lakógyûlés keretében belül –, próbálják a lakóközösség tagjaival közölni: az õ esetükben is megvalósult ez a bizonyos rezsidíjcsökkentés. – Azzal a pénzzel, ami egyébként így megmarad, és benn van a közös számlán, valamikor el fognak számolni – magyarázta a polgármester. – A lakóközösség dönthet úgy, hogy kiosztja ezt a pénzt, és dönthet úgy is, hogy elkülöníti a felújítási vagy a karbantartási alapra. De ez egy közös döntés kell, hogy legyen. Még az volt a kérése, kérjék meg a lakókat, legyenek türelemmel, mert természetesen a rezsidíjat korrigálni fogják. Végülis a lakók közösen döntenek arról, hogy mire fordítja a lakóközösség ezt a pénzt. Tudja, sok esetben már megtették ezt, de azt is tudja, van olyan társasház, ahol kétszer-háromszor is el kell magyarázni, hogy mit akarnak elfogadtatni az idei év pénzügyi zárásakor 2014-ben. Fontos, hogy addig se reklamáljanak fölöslegesen az emberek – hangsúlyozta Cseresnyés Péter, megköszönve mindenkinek, hogy eljöttek a fórumra.

Az alkalmat megragadva a jelenlévõk más témákban is kérdéseket intéztek a polgármesterhez:
A rezsidíj témához kapcsolódva egy Kazanlak körúti társasház képviselõje megjegyezte, a rezsidíjcsökkentést nem tudta figyelembe venni a társasház, mivel a közös költségek a hulladék szállítási díj drágulásával megemelkedtek. Egyébként vannak olyan lakók is, akiknek hiába magyarázzák meg, nem értik meg, mirõl van szó, sõt arra sem képesek, hogy az egyéni elszámolást tartalmazó A4-es lapot átnézzék.
Egy Attila utcai, egyedi fûtésû panellakás képviselõje megjegyezte, õnáluk a második rezsicsökkentés hatása a közös költségben szinte nem is érzékelhetõ, csak az egyéni számlán.
Egy Munkás utcai képviselõ az iránt érdeklõdött, hogy miért drágult meg január 1-tõl 27 százalékkal a szemétdíj. A jelentõs díjemelés nagyon felháborította a lakókat. Feltette személyes kérdését is, melyben az iránt érdeklõdött, mikor veszi át a város a bagolai Hétforrás Víziközmûvet, mert megint probléma van. Az elsõ kérdésére válaszolva Cseresnyés Péter megígérte, utána fog nézni, mert elvileg nem drágult ilyen mértékben a szemétszállítás, az edények méretébõl adódóan azonban lehetett eltérés. Az önkormányzathoz nem érkezett kérelem a víziközmû átvételével kapcsolatban, a társulás tulajdonolhatja a közmûvet. Ha mégis átadnák, az önkormányzat mérlegelni fogja, hogy át tudja-e venni, vagy sem.
Volt olyan képviselõ, aki egy pályázattal kapcsolatban érdeklõdött, volt, aki a kéményseprõi díjak változásáról, érdeklõdött. Szeretnék, ha kapnának elõzetes értesítést a lakók a kéményseprés idejérõl, és azt is szeretnék tudni, milyen munkálatokat kell elvégezniük a kéményseprõknek a kifizetett összegért. A polgármester megígérte, jelzi a Füstfaragóknak a kéréseket, és megígérte, ha van rá igény, vállalják a közvetítõ szerepet egy találkozás létrejöttében a cég és a közös képviselõk között, ahol megbeszélhetik a problémákat. Többen is kérték, hogy kapjanak értesítést a közmûszolgáltatók díjváltozásáról, mert eddig csak egymástól tudták megszerezni hosszas telefonálgatás után. A polgármester válaszában megjegyezte, a változásokat az IKI munkatársai figyelemmel kísérik, és megígérte, a Kanizsa Újságban leközlik, emellett az is megoldható, hogy levélben is értesítik a változásokról a mintegy 60 társasházi képviselõt.
A fórumon szóvá tették azt is, hogy az egyedi fûtési panelházak korszerûsítésére nem lehet pályázni. Ehhez kérték a polgármester közbenjárását. Válaszában Cseresnyés Péter megjegyezte, nincs szükség közbenjárásra, mert éppen ezen témában folyik a polémia városi- és parlamenti szinten. Most történik annak az országos fejlesztési tervnek, és elvi pénzelosztásnak a tervezése, amit majd elsõ körben november 15-én, aztán decemberben kell elküldeni Brüsszelbe. Miután Brüsszelben a „csomagokat” jóváhagyják, utána fogjuk mi magyarok és az egyes EU-s tagállamok szétosztani. Ebben a tervezésben szerepel az energiahatékonyság, és benn van a megújuló energiák hasznosítása, a villamos energia elõállítása geotermális energia felhasználásával. De ennek lesz része az is, hogy energiahatékonnyá kell tenni a meglévõ, egyébként nem energiahatékonyan mûködõ épületeket külsõ szigeteléssel, nyílászárók cseréjével. A tervezés folyamatban van, 2014-ben biztosan látni lehet, hogy menni pénz jut erre a területre, és milyen pályázatokkal lehet megszerezni.
A legutolsó kérés a kintlévõségek kezelésérõl szólt. Valamennyi társasház esetében gondot jelent, hogy nincs illetékbejegyzési joga. Gyakorlatilag háromhavi közös költséget megelõlegez a társasház azoknak a tulajdonosoknak, akik valamilyen okból nem fizetnek, a negyedik hónap összegét meg azért kell odaadniuk, hogy megelõlegezzék az ügyvédi költséget és a behajtást. Régebben volt illeték-feljegyzési joguk, így könnyebben jutottak a pénzükhöz. A polgármester ígéretet tett rá, utánanéznek, hogy mit lehet tenni ez ügyben.

B.E.



2013-11-15 13:12:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül