Ma 2024. 10 18.
Lukács, Jusztusz napja van.
Látogatók száma : 56949099    








Honlapkeszites

In Memoriam Dr. Sebestyén Miklós (1938-2013)

Dr. Sebestyén Miklós fõorvos úr is elment, ahogy Szauter Béla tanár úr, dr. Csermely Ferenc és Timaffy Miklós fõorvos úr. Kitûnõ belgyógyászok, akik a nagykanizsai kórház hírét vitték országosan is.

Dr. Sebestyén Miklós elment, csak a tanítványok maradtak: Bárány László, Késmárky Nóra, Szakály Margit, Ruszwurm Andrea, Géczi Lajos. Dr. Sebestyén kitûnõ belgyógyász és diagnoszta volt. Kikérdezte, megvizsgálta a beteget és tudta a betegségét. Szinte nem volt szükség sem röntgen, sem ultrahang, sem CT, sem MR vizsgálatra. Õ – ahogy Korányi Sándor professzor írja –, a diagnosztika nagy egyszerûségében találta a legnagyobb szépséget, gyönyörködve abban, hogy mi mindent lehet szemmel, tapintással, kopogtatással és hallgatózással megtudni, ha ezen módszerek eredményeit jól értelmezzük.


Elsõként vezette be országosan a has laparoskopos (hastükrözés) vizsgálatát, melyet ma már az orvostudomány szinte minden területén alkalmaznak. Bevezette a máj biopsiát, sõt õ volt az elsõ Nagykanizsán, aki ERCP (endoscopos retrograd pancreographiat) végzett. Az a nagy álma, hogy Nagykanizsán izotóp labor legyen, sajnos nem valósult meg.

Dr. Sebestyén Miklós olyan orvos volt, aki, ahogy Szentgyörgyi Albert professzor írta: „látni azt, amit mindenki lát, és gondolni arra, amire senki nem gondol”. 1976-tól 1998-ig dolgoztam vele a fertõzõ osztályon. Együtt olyan korszerû fertõzõ osztályt sikerült létrehozni (1982), ami országosan is elismert volt. Tíz év alatt több mint 9000 beteget kezeltünk, 233 májbiopsiát, 159 tectoscopiát, 128 laparoscopiat, és 9 percutan transhepatikus kolangiographiat végeztünk. Bár gyermek- és fertõzõ szakorvos voltam, megszerettette velem a belgyógyászatot. Sokat tanultam tõle. Hálát adok neki, mert ezzel a tudással közösen nagyon sok beteget gyógyíthattunk meg.

Sebestyén Miklós fõorvos úr is a nagykanizsai kórház panteonjába került, ahol a többi nagy egyéniség, kitûnõ szakember is: Szauter tanár úr, Csermely fõorvos úr, Timaffy fõorvos úr, Lázár tanár úr, Pérõ fõrvos úr és Szigeti fõorvos úr vannak. Becsületes, tisztességes, emberséges, családszeretõ volt. Szakmai alázattal, hivatástudattal végezte a gyógyító munkáját. Szakmailag jól felkészült, racionális gondolkodású ember volt.

Kedves Miklós! Legyél büszke, mert a tanítványaid is büszkék rád! Folytatják azt a hivatást, amit te nagyon szerettél. Hiányozni fogsz nekünk és a betegeidnek is. Sebestyén fõorvos úr nagy ûrt hagyott maga után, hiszen jelentõs egyéniség volt szakmai és emberi vonatkozásban egyaránt. Sokan vagyunk kollégák, barátok, munkatársak, volt betegei, akikben örrökké él majd tovább emléke. Így rá is érvényes Horatius idézete: „Non Omnis Moriar - nem halok meg teljesen!

Varnava Charalambos dr.
 



2013-11-19 09:01:00


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül