Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56893902    








Honlapkeszites

Megoldást kell találni a autóbusz-pályaudvar területérõl kitiltott dohányosok problémájára

Önkormányzati képviselõk, és az önkormányzat közös problémájára hívta fel közgyûlési interpellációjában a figyelmet Tóth Nándor önkormányzati képviselõ.

Felszólalásában a városatya megjegyezte, teljesen egyetért azzal, hogy gyakorlatilag a buszpályaudvar egész területén tilos a dohányzás, azonban véleménye szerint, akik ezt elrendelték, a problémát áttolták a Király út 31. számú ház északi oldalára. A buszra várokozók ezáltal több okból is ott tartózkodnak.


Egyfelõl azért, mert a buszpályaudvaron nem a legjobb a közbiztonság, másfelõl pedig ott dohányoznak. A képviselõnek az volt a kérése, hogy az önkormányzat helyeztessen ki csikktartókat, szemetes edényeket a ház északi oldalára, és biztosítsa ezeknek a kiürítését is. Azt kérte a közgyûléstõl, hogy tavasszal, a városi rendeletek áttekintése során gondolják végig a dohányzással kapcsolatosakat, és próbáljanak mindenki számára elfogadható megoldást találni. Tehát a dohányosok tudjanak kulturált körülmények között dohányozni, és ezzel ne zavarják az ottani lakókat.
Tóth Nándor felvetésére az alábbi tájékoztatást adta írásban Cseresnyés Péter polgármester: a nemdohányzók védelmérõl és a dohánytermékek fogyasztásának, forgalmazásának egyes szabályairól szóló 1999. évi törvény átfogó módosítására figyelemmel, a dohányzás számára kijelölt helyek kivételével nem szabad dohányozni a buszmegállókban, a várakozó helyen, illetõleg helyiségben, valamint nyílt légterû megállóban, várakozóhely esetén annak külsõ határvonalától számított 5 méteres távolságon belül.
A Zala Volán Zrt. Nagykanizsai Üzemegységénél a központi autóbusz-pályaudvar területi adottságait áttekintve megállapították, hogy nincs mód dohányzóhely kijelölésére azon a területrészen, ahol utasok várakozhatnak. A pályaudvar észak-keleti végénél, a kerékpártároló közelében ugyan ki lehetne jelölni egy olyan területet, amely a jogszabályban meghatározott 5 méteres távolságon kívül esik, azonban a dohányzóknak üzemi területen, közlekedõ autóbuszok között kellene áthaladni. Ezt a közlekedésbiztonsági szempontból nem elfogadható helyzetet mérlegelve az üzemegység vezetõje sehol sem jelölt ki dohányzóhelyet az utasok és a munkavállalók részére a központi autóbusz-pályaudvar területén, és a Városkapu körúton, valamint a Napraforgó téren lévõ decentrumokkal együtt nemdohányzó helyként minõsítette.
A törvény kimondja, hogy a dohányzásra kijelölt helyek kivételével nem szabad dohányozni a közterületnek minõsülõ, a gyalogosforgalom számára nyitva álló aluljárókban és egyéb zárt légterû közforgalmú közlekedõ összekötõ tereken, valamint a közterületi játszótereken, továbbá a játszóterek külsõ határvonalától számított 5 méteres távolságon belül.
A törvény 2/A paragrafusa 1. bekezdésének elsõ fordulata szerint a helyi önkormányzat nemdohányzó közterületnek nyilváníthat egy körterületet.

B.E.
 



2013-11-22 08:47:00


További hírek:


KÖZÉRDEK ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül