Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56892513    








Honlapkeszites

Új dél-balatoni szolgáltató társaság a hulladékgazdálkodásban

Jövõ év elejétõl kezdi meg mûködését a Pelso-kom Kft., a 71 települést összefogó Dél-Nyugat Balatoni Hulladékgazdálkodási Társulás (DBHT) szolgáltató cége - tájékoztatta Lombár Gábor, a társulás elnöke, Balatonfenyves (független) polgármestere az MTI-t.


A DBHT-ben egy éves elõkészítõ munka eredményeként született meg a napokban a térségi hulladékgazdálkodás megoldásának módját, formáját is tartalmazó társulási tanácsi döntés - mondta a polgármester. A tagok elfogadták a hulladékgazdálkodásról szóló keretmegállapodást is. Ennek értelmében a DBHT a közszolgáltatási engedéllyel rendelkezõ cégének, a Pelso-kom Kft.-nek (korábbi nevén ZöÕD Kft.), valamint a szolgáltatás tárgyi és részben szakmai feltételeit biztosító Nyír-Flop Kft.-vel arra szerzõdött, hogy a 71 település közigazgatási területén olcsó és hatékonyan mûködõ hulladékgazdálkodási rendszert hozzon létre. Az új szolgáltató cég menedzsmentje a következõ hetekben áll fel, a társaság központja Lengyeltótiban lesz.
Lombár Gábor beszélt arról is, eredetileg azért akartak saját hulladékszolgáltató céget, mert nehezményezték, hogy jelentõs nyereséggel mûködhet a térségben szolgáltató, külföldi tulajdonban lévõ AVE Zöldfok Zrt., miközben a szolgáltatási árak egyre emelkednek. A gazdasági környezet azonban idõközben jelentõsen megváltozott; a lakossági hulladékszállítás hatósági áras lesz, ugyanakkor emelkedtek a hulladéklerakási díjak és az e-útdíj is a szolgáltatók költségeit növeli, amit lehetetlen lesz a díjakban érvényesíteni. A társult önkormányzatok számításai szerint a jövõ évben még tudják veszteség nélkül mûködtetni az új, közös szolgáltató cégüket, de a folytatás bizonytalan.
A DBHT tagjainak zöme a dél-balatoni hulladékgazdálkodási projekt tagja volt korábban, ahonnan kiváltak. A települések kiválása után mai napig tartó elszámolási vita kerekedett. A bíróságon jelenleg két per van folyamatban.

 

MTI - Kanizsa



2013-11-26 03:34:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül