Ma 2024. 10 18.
Lukács, Jusztusz napja van.
Látogatók száma : 56948698    








Honlapkeszites

Nagy Gáspár emléktábla
Marton István polgármester, Nagykanizsa Megyei Jogú Város Önkormányzata, Polgármesteri Hivatal

Tárgy: Kérelem

Tisztelt Polgármester Úr!

Nagy Gáspár (1949-2007) Kossuth – díjas és Magyar Örökség – díjas költõ, szerkesztõ Nagykanizsához számos rokoni és érzelmi szállal kötõdött. Fontos állomás volt tiszta személyisége és mûvészete fejlõdése szempontjából: a kanizsai vakációk, melyet 8 éves korától fõiskolás koráig gyakran 1 hónapig tartóan Kanizsán töltött nagynénjénél, Petõ Lajosnénál, Irénke néninél a Deák tér 6. számú házban. Unokatestvére Petõ Magdolna jelenleg a Sugár utca 16/c. számú házban lakik.
Jól emlékezhetünk gyakori kanizsai irodalmi estjeire. A Batthyány – gimnáziumnak is többször volt vendége.
Tiszta lénye elõtt sokan, még az újabb hivatalos kitüntetések is meghajoltak. Így lett József Attila – díjas, Magyar Mûvészetért – díjas, Balassi Bálint – emlékkarddal kitüntetett, Magyar Örökség – díjas, Príma Primissima – díjas, Kossuth – díjas,…. 2000 – ben megkapta a „Nagykanizsa Megyei Jogú Város Címere” – emlékplakettet is.
A Kanizsa Kulturális Központ 2008. november 4-én 14:00 órától immár második alkalommal rendezi meg a „Nagy Gáspár Városi Versmondó Versenyt”. A zsûri elnöke Szakolczay Lajos kanizsai származású irodalomkritikus lesz. Nagy Gáspár családja is képviselni fogja magát ezen a versenyen és emlékezésen.
Méltó lenne, ha ezen alkalomból emléktáblát állítanánk Nagy Gáspárnak a Deák tér 6. számú ház falán. A ház utcai homlokzata védett. A házban 6 önkormányzati és 2 magántulajdonú lakás van.
Tisztelettel kérem a Polgármester Urat, hogy az emléktábla felállítását engedélyezze, és 30 ezer Ft erejéig támogassa. Kérem, az engedélyeztetéshez a szükséges lépéseket tegye meg. Az emléktáblát a Draskovics Kft. készítené el, melynek tervét mellékeljük. Ez a tábla egy darabja lehetne azon emléktábláknak, melyek megjelölnék Nagykanizsához kötõdõ híres emberek szülõ – vagy lakóházát. Hasonló lenne ez az építészeti értékeinket megjelölõ immár közel 150 db-os emléktábla – sorozathoz, amely afféle várostörténeti mozaikként szolgál. Tehát egyben javasoljuk, hogy legyenek: „Híres emberek lakóhelye Kanizsán” – emléktáblák. Ugyanakkor javasoljuk azt is, hogy a 2009-es évben Nagykanizsa városa adja ki reprezentációs célból (kis reprezentatív ajándékkönyvként) Nagy Gáspár „KANIZSA – VÁR (VISSZA)” címû kisregényét, mely egy 1968 nyarán játszódó kedves szerelmi történetet dolgoz fel, s közben igazi irodalmi emléket állít a régi idõk Kanizsájának.

A Deák tér 6. számú ház falára javasolt Nagy Gáspár – emléktábla szövege:

Ebben a házban vakációzott gyakran ifjú korában rokonainál:
NAGY GÁSPÁR
(1949 – 2007)
Kossuth – díjas költõ, kire jellemzõ volt a magas szintû formakultúra, az egyetemes erkölcsiség és a magyarságféltõ közéleti bátorság. Az elkötelezettség és a minõség együtt teszik hitelessé és egyedülállóvá költészetét.
A „Kanizsa – vár (vissza)” címû kisregénye irodalmi emléket állít a régi idõk Kanizsájának.
Örök biztatás az övé: „a remény sohasem meghaló,/ha minden utolsó szalmaszál/ABBÓL A JÁSZOLBÓL VALÓ!”

Állította: Nagykanizsa Város
irodalomszeretõ közönsége
2008.

Ezt a kérelmet Nagykanizsa Megyei Jogú Város Önkormányzata Kulturális Bizottsága is megtárgyalja. Kérjük Polgármester Úr kellõ idõben és formában való intézkedését, hogy 2008. november 4-én méltó módon emlékezhessünk és ünnepelhessünk.

Nagykanizsa, 2008. október 13.

Köszönettel:


Balogh László
képviselõ,
az OKISB elnöke


2008-10-16 09:05:10


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül