Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56894245    








Honlapkeszites

Nõtt a hátrányos helyzetû gyermekek aránya

A közgyûlés elfogadta a 2013/2014-es nevelési év indításáról szóló tájékoztatót. A tanév indítását több tekintetben is jelentõs változás elõzte meg, több jogszabály-módosítás történt a nyár folyamán.


Döntöttek a Nagykanizsai Központi Rózsa Óvoda nevelõ munkát segítõ alkalmazottainak létszámáról, a hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetû státusz megállapításáról, valamint az önkormányzat fenntartásában mûködõ óvodák integrációjáról. A nemzeti köznevelésrõl szóló törvény meghatározza, hogy az óvoda a gyermek 3 éves korától a tankötelezettség kezdetéig nevelõ intézmény.
A városunk fenntartásában mûködõ óvodákban az óvodapedagógusok munkáját egy gyermekvédelmi felelõs és egy fejlesztõ pedagógus segíti. A közgyûlés áprilisi ülésén tárgyalta az óvodai létszámok és csoportszámok engedélyezését. Ez alapján 1414 óvodás korú gyermekkel 58 csoportban kezdõdött meg a 2013/2014-es nevelési év, mely 126 fõvel kevesebb, mint tavaly. Ezt a negatív demográfiai mutatók magyarázzák. A teljes óvodai gyermeklétszám csökkenése ellenére azonban nõtt a hátrányos helyzetû gyermekek aránya.
A beszámolóban kiemelték a Miklósfai Tagóvoda ligetvárosi telephelyének mutatóit, melyek jól jellemzik a városrészben élõ gyermekek helyzetét is. Az óvodába járók 90 százaléka hátrányos helyzetû, 65 százaléka pedig halmozottan hátrányos helyzetû. Továbbá a gyermek 20 százaléka veszélyeztetett. A mutatók jelzik, a ligetvárosi telephelyen végzett pedagógiai munka során több nehézséggel kell szembesülnie az óvodapedagógusoknak. A tagóvodák közül még az Attila Tagóvodában magas a hátrányos helyzetû gyermekek létszáma. Az elõzõ évekhez viszonyítva növekedett az integráltan nevelt sajátos nevelési igényû gyermekek száma.
Az óvodapedagógusok közel fele az alapvégzettségén kívül további felsõfokú végzettséggel. A szakvizsgán túl tanítói, tanár, gyógypedagógusi, gyógytornász, fejlesztõ pedagógusi, drámapedagógusi, néptáncoktatói, mozgásfejlesztési és környezeti nevelés végzettségekkel rendelkeznek, amelyek az óvodai nevelés területeinek széles skáláját fedi le.
V.M.



2013-11-29 09:18:00


További hírek:


KÖZÉRDEK ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül