Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56893423    








Honlapkeszites

Rekord haltelepítés a Csótóba - 160 mázsa halat telepített a szövetség 2013-ban

A Horgászegyesületek Zala Megyei Szövetsége november 10-én befejezte a 2013. évi haltelepítést a Csónakázó tóba. Õsszel 15 q vegyes keszeg, 15 q (30-40 dkg-os) dévérkeszeg és 70 q III. nyaras (2-3 kg-os) fõleg pikkelyes ponty került a tóba. Ezzel az õsszel kihelyezett halmennyiség eléri a 100 mázsát. Így az éves összes telepítés - a tavasszal telepített ponty, süllõ, compó, elõnevelt halak és vegyes keszeggel együtt – üti a 160 mázsát, melybõl a ponty 102 mázsát tesz ki.


Az idõsebb horgászok sem nagyon emlékeznek arra, hogy mikor került utoljára ilyen nagy mennyiségû hal a 44,2 hektáros tóba. A szövetség ezzel elérte, hogy a nagykanizsaiak kedvenc tava ismét bejelentkezhetett a megye legintenzívebben telepített vizei közé. A telepítés után elrendelt egy hetes általános tilalom lejártával november 18-tól a horgászok ismét birtokba vehették a tavat, s az év végéig minden horgász megfoghatja a karácsonyi ünnepi asztalra szánt pontyot, süllõt, harcsát vagy csukát, s bõségesen marad még a következõ szezonra is.

Sokan teszik fel a kérdést, hogy mitõl lett hirtelen ilyen sikeres a szövetség mûködése, hogyan sikerült ennyi halat betelepíteni a tóba?
Makovecz Tamás másfél éve a horgászszövetség elnöke. Elnöksége elsõ évében megtörtént a szervezet mûködésének és gazdálkodásának markáns átszervezése, melynek elsõ igazi eredményei az idei évben mutatkoztak meg. A szövetség közép-, és hosszú távú stratégiájának végrehajtását a jövõben is a kanizsai horgásztársadalom érdekeinek szem elõtt tartása mellet a fenntartható fejlõdés vezérli.
A fogások minõségi és mennyiségi javulása részben visszahozta a tóra a korábban elpártolt horgászokat, s ezzel együtt a haltelepítésre fordítható bevételek is növekedni kezdtek. A szövetség törekvéseit a horgászok tehát az idei évben máris jutalmazták, ami az értékesített területi jegyek terén némi árbevétel növekedést is eredményezett. A jövõ évben pedig az elõzetes jelzések alapján még többen szeretnének majd a tavon szép horgászélményeket átélni horgászataik során.
A kanizsai egyesületekkel való együttmûködés számszerûsített eredménye magáért beszél, hiszen a 2011-es év 50 mázsás telepítése után, 2012-ben már 100 mázsa, az idén pedig a mindent felülmúló 160 mázsa hal kerülhetett a tóba. A fogási élmények léptékekkel történõ újabb javulása és hosszabb távú szinten tartása várhatóan a jelenlegi területi jegyek árának 5-15%-os emelését is jelenti. Ezekhez igazodnak majd az ifjúsági és a fél éves jegyek, illetve a napi jegyek árai is. A tavaly bevezetett nonstop jegy ára várhatóan nem változik.
Mivel a Halgazdálkodásról és a hal védelmérõl szóló CII. törvény végrehajtási rendeletei még nem jelentek meg, így a horgászrendet érintõ fajlagos és idõszakos korlátozásokról még nem tudunk beszámolni. Napirenden van azonban a nappali jeggyel rendelkezõk számára a horgászidõ nyári idõszámítás alatt 1 órával történõ meghosszabbítása, a kifogható és megtartható ponty méretének 65 cm-re való felemelése, s a tavaszi ívási idõszakban a tervek szerint kíméleti terület kijelölésére kerül sor. Tervezzük, hogy a nagy parkoló felõli oldalon a kõgáttól az indító stégig ismét engedélyezzük a horgászatot. A beíró lapok használatát a szövetség jövõre meg kívánja szüntetni, helyette Csónakázó tó fogási és horgászati napló vezetése lesz majd kötelezõ.
A kanizsai egyesületek támogatásával kezdeményeztük a Csótó elõtározójának állományfelmérõ lehalászását, s a halállomány nagy tóba való áttelepítését. Jelenleg az önkormányzat a zöld hatóság engedélyére vár. Ennek megérkezése után foglalkozhatunk a technikai lebonyolítással. Ami a lehalászás sikerét befolyásolhatja, az a leeresztés utáni vízszint
Örömteli, hogy az idei évben megkezdõdött a kommunikáció a tavat használó vízi sportok képviselõivel. Megállapodást írtunk alá a kajak kenu klubbal, akik jelenleg a vízi telep fejlesztésén dolgoznak. Az új vízi telepet alkalmanként, külön egyeztetés alapján mind a szövetség, mind a kanizsai egyesületek horgászversenyeik alkalmával használhatják majd. Megállapodtunk a modellezõ és a jet-sky sportegyesülettel, valamint a három sárkányhajó egyesülettel is, akik a jövõ évben az edzéseiket azonos idõpontban bonyolítják majd le, illetve a hét végére esõ edzéseiken nem használják a dobokat. A vízi sportok várható elõfordulásának idõpontjait a szövetség a 2014. évi horgászrendjében közzé teszi.
A tavaly felállított halõri hálózat jól vizsgázott és beváltotta a hozzá fûzött reményeket. Hivatásos és társadalmi halõreink és polgárõreink sikeresen vigyázták a sokmilliós vagyont. A szabálytalankodók szabálysértési eljárás keretében számos esetben elnyerték büntetésüket. A jövõ évben várhatóan csökkentjük a társadalmi halõrök számát, mivel az idei tapasztalatok alapján az ellenõrzés hatékonyabb szervezéssel, kevesebb fõvel is megoldható lesz, s a megyei kapitánysággal megkötött együttmûködési megállapodás alapján szükség esetén gyakoribb lesz a rendõri jelenlét a vízparton.
Az elmúlt tél idõjárása nem tette lehetõvé a part menti növényzet teljes vágását, és ezzel együtt újabb horgászhelyek kialakítását. Bízunk benne, hogy az idei évben lehetõség lesz ennek megvalósítására is. Készülünk a tavaly kialakított horgászhelyek karbantartására is.
A Zala megyei és a nagykanizsai gyermekhorgászat fellendítését támogató programot is indít a szövetség 2014-ben, s ennek érdekében alternatív iskolát alapít - Zala megyei ÖKO Horgásziskola néven. A jövõ évtõl a szövetség saját horgásztáborokat is hirdet majd.
A Horgászegyesületek Zala Megyei Szövetsége minden kedves nagykanizsai horgásznak fogási eredményekben gazdag új évet kíván!



2013-11-29 09:16:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül