Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56891590    








Honlapkeszites

Peti és Társa Kkt.: Az idõjárás és a lopás is megnehezítheti a fakitermelõ dolgát

Az Erdõ-Mezõ Portré cikkében a fakitermeléssel foglalkozó Peti és Társa Kkt.-t mutatjuk be. Apja és fia a Zalaerdõ Zrt.-vel szerzõdött le, az állami erdõgazdaság területén dolgoznak egy LKT-val, egy Gremo forwarderrel, STIHL motorfûrészekkel és egy MTZ traktorral.


“Én 1978-ben születtem, édesapám 1955-ben” – kezdte a bemutatkozást ifjabbik Peti László. A család cége, a Peti és Társa Kkt. Lenti környékén végez fakitermelést. “A Zalaerdõ Zrt.-nek dolgozunk, velük vagyunk leszerzõdve. Közben persze vannak egyéb maszek munkák is, saját területünk azonban nincs” – tudtuk meg a fiatalembertõl.

 

Peti Lászlótól az Erdõ-Mezõ Online megtudta; a vállalatnak van egy LKT vonszolója, egy MTZ traktora csörlõvel és rönkcsipesszel valamint több STIHL motorfûrésze – köztük MS660-as és Ms 461-as típusúak. “Döntéshez és nagyobb fák darabolásához értelemszerûen a nagyobb fûrészeket használjuk. A felsoroltakon kívül dolgozunk még egy Gremo 1050F forwarderrel, amit a Zalaerdõ Zrt. vásárolt. Ezt a gépet mi béreljük, mi használjuk, és mi tartjuk karban” – mesélte ifjabb Peti László. Mint mondta, a gép 2010 márciusi évjáratú, és mintegy 80 millió forintba került, ennyi pénzt pedig õk nem tudtak volna elõteremteni. A bérlés tehát – bár a fenntartás sem olcsó – kedvezõ megoldást jelent.

 

“A gépeinkkel tökéletesen meg vagyunk elégedve, hiszen mindegyik profi minõségû. 2010 elõtt egyébként volt még két LKT-nk és egy Timberjack 240C típusú vonszolónk is – utóbbi 10 évig. Ezt a gépet is béreltük, mert szintén nem volt olcsó. 2000-ben nagyjából 30 millió forintba került. A fenntartása is igen költséges egy-egy ilyen erdészeti gépnek, hiszen egyetlen gumi 550 ezer forint volt rá” – mesélt a fakitermelõ vállalkozó a felmerülõ költségekrõl is.

 

Ami a jövõbeli fejlesztéseket illeti, a vállalkozásnak új motorfûrészetek kell majd vásárolnia – kényszerbõl. A gépek nem tönkre mentek, hanem szeptemberben az egyik alkalmazottuk udvarában feltörték a Transporterüket, ahonnan elloptak öt STIHL Ms 660-as motorfûrészt. Jelenleg ezeket kell pótolni, ám nem könnyû a feladat, hiszen egyenként 300-330 ezer forint az új fûrészek darabja. Az esetrõl egyébként a lopást követõen az Erdõ-Mezõ Online is beszámolt, és segítséget is kértünk a családnak, de az ellopott gépek sajnos nem kerültek elõ.

 

A Peti és Társa Kkt. általában 6-10 emberrel dolgozik, ráadásul gyakran van olyan, hogy egyszerre több helyszínen is végeznek fakitermelést. “A kitermelt fát a Zalaerdõ Zrt. értékesíti, mi csak magát a kitermelést végezzük, majd olyan helyre szállítjuk a rönköket, ahonnan a kamionok már el tudják szállítani azokat” – magyarázta ifjabb Peti László, akit beszélgetésünk során arról is kérdeztük, hogy a nem éppen csekély karbantartási költségek mellett mit tart a legnehezebbnek a szakmát illetõen. “Sajnos, ez a munka nagyon függ az idõjárás szeszélyeitõl. Volt például olyan, hogy egy hónap alatt mindössze 4 napot tudtunk dolgozni. Az enyhe, csapadékos telek megnehezítik a dolgunkat. Az lenne az ideális, ha száraz hidegek lennének, mondjuk nagyjából -10 fok” – magyarázta az Erdõ-Mezõ Online portálnak ifjabb Peti László.

 

(Gribek Dániel – Erdõ-Mezõ Online – www.erdo-mezo.hu)

 



2013-12-01 16:15:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül