Ma 2024. 10 18.
Lukács, Jusztusz napja van.
Látogatók száma : 56948284    








Honlapkeszites

Dózsa György és Bethlen István szobráról

A Dózsa szobor másolatának Nagykanizsán történõ újbóli felállításáról két önkormányzati képviselõ, Balogh László OKISB-elnök és Dr. Károlyi Attila ÜJKB-elnök is interpellált a közgyûlésben.

Ma még sok kanizsai emlékezhet a volt Dózsa, Thúry laktanya udvarán álló impozáns Dózsa mellszoborra. A szobor az itteni alakulat megszûntével sokak bánatára 1997-ben elkerült a városból, jelenleg Cegléden található – kezdte felszólalását Balogh László.


Dr. Károlyi Attila képviselõtársa már szorgalmazta, hogy az önkormányzat tegyen lépéseket a visszaszerzésére. Közben kiderült, Nagykanizsa végleg elesett ettõl a lehetõségtõl. Ezután merült fel a szobor-másolat elkészítésének gondolata. A szobor öntõformája nincs meg, azonban léteznek olyan eljárások, amivel tökéletes másolat készíthetõ a meglévõ alkotásról – magyarázta Balogh László. – Egyébként is bronzszobor esetében nem igen beszélhetünk eredetiségrõl, hiszen a mûvész elsõdlegesen egy gipszmintát készít, az öntvény már másolatnak számít. A Dózsa György féle parasztfelkelés 1514-ben volt, így az 500 éves évforduló is igazán megérdemelné, hogy 2014-ben ismét legyen egy szép Dózsa György bronzszobra Nagykanizsa városának.
Dr. Károlyi Attila azzal egészítette ki a Balogh László képviselõtársa által elmondottakat, hogy a szoborkészítést támogatnák a Nagykanizsán állomásozott volt honvédségi alakulatok nyugdíjas korú tisztjei, tiszthelyettesei és a legénységi állomány is. Dr. Károlyi Attila már javaslatot is tett a szobor helyére. Véleménye szerint a volt Dózsa laktanya környékén, a körforgalom melletti kis ligetben nagyszerû helye lenne. Egy radikálisabb lépésként a közgyûlésnek azt javasolta, vegyék vissza erõszakkal Cegléd városától a szobrot mely felvetésével a testület nem azonosult. A városatya megerõsítette azt a felvetést is, hogy a magyar történelem egyik nagy alakja, Bethlen István miniszterelnök is – aki az 1930-as évek végén a városunkhoz közeli Inke községben gazdálkodott és Nagykanizsa érzelmi szálakkal kötõdik hozzá –, megérdemelne egy szobrot.
A kérdésekre adott válaszában Cseresnyés Péter polgármester utalt rá, hogy a Dózsa szobor elvitele valóban fájó tett volt a kanizsaiak számára, és a közelgõ 500 éves évforduló is indokolttá teszi a javaslatot. A szobor felállítása az elõzetes tájékozódás szerint mintegy 9-10 millió forint költségvonzattal járna. Erkölcsileg mindkét szobor felállítása indokolható a város részérõl és a 2014. évi önkormányzati költségvetés elfogadásának függvényében valósítható meg.

B.E.



2013-12-11 11:04:00


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül