Ma 2024. 10 18.
Lukács, Jusztusz napja van.
Látogatók száma : 56948328    








Honlapkeszites

Idõsekért Ünnepi Hét Nagykanizsán
Ötödik alkalommal köszöntötték városunk idõs állampolgárait az október 15-18-a között megrendezésre kerülõ „Idõsekért Nagykanizsán” ünnepi hét nyitórendezvényén, a Hevesi Sándor Mûvelõdési Központban.

A program idõs alkotók kiállításával vette kezdetét. A kiállítók – Bóháné Sasvár Éva, Brém Veronika, Horváth Lászlóné, Horváth Zoltán, Mészáros Imre, Móricz István Béla, Sárdi Lászlóné és Szakasitsné Csetey Mária – mûveit Járási Ildikó iparmûvész elemezte, és ajánlotta a megjelentek figyelmébe. Ezután az intézmény színháztermében folytatódott a rendezvény, ahol elsõként Koller Jutka, a Nagykanizsai Egyesített Szociális Intézmény igazgatója mondott köszöntõt. Igyekeztek olyan programokat összeállítani, amilyen még nem volt az elmúlt öt évben.

(További képek a galériában)

– Amikor egy lelkes kis csapat 2003 õszén elhatározta, hogy a következõ évtõl kezdve egy hetes programmal ünnepli Kanizsán az idõs városlakókat, akkor senki sem sejtette, hogy a kezdeményezés mivé növi ki magát – emlékezett a kezdetekre megnyitó beszédében Marton István polgármester. – Városunk mintegy tizenkétezer idõs lakosa nem ünnepel együtt velünk, s azt is tudja, a város önkormányzatának segítõ kezét sem kéri mindenki.
Az ünnepségen Marton István virágcsokrot adott át Pintér Istvánné, Mici néninek, aki februárban tölti be a 99. életévét, és ajándékot nyújtott át a 90 éves Czimmerman Istvánnak. Ezzel a gesztussal jelképesen köszöntötte a város idõs lakosait.
Az ünnepelteket szép szóval, szép zenével és szép táncokkal örvendeztették meg a Farkas Ferenc Zene- és Aranymetszés Mûvészeti Iskola csoportjai, valamint a Honvéd Kaszinó Diákszínpada. A program Nagymama mesél címmel, unokák és nagyszülõk délutánjával folytatódott a Halis István Városi Könyvtárban.
Csütörtök délelõtt vette kezdetét az Idõsek Sportnapja. A hölgyek ügyességi, asztalitenisz, teke és célbadobó versenyen, a férfiak lövész, teke, asztalitenisz és sakk verseny keretén belül mérhették össze a sporttudásukat, vetélkedhettek egymással.
Péntek délelõtt Életmód percek következtek a Honvéd Kaszinóban. A megjelenteket Cseresnyés Péter alpolgármester és Halmos Ildikó, az intézmény igazgatója köszöntötte. Hajdár Szilvia aerobik edzõ és gyógymasszõr az idõseket is bevonva a mozgásszegény életmód veszélyeirõl beszélt, és megkérdezte a hallgatóságát, õk mit tesznek egészségük megóvása érdekében. Az Egészségügyi Alapellátási Intézmény és a Vöröskereszt dolgozói pedig egészségügyi szûrésre, tanácsadásra várták õket.
A helyi programokkal egy idõben Nagykanizsa városrészein – Bagolán, Fakoson, Bajcsán, Sáncban, Palinban, és Kiskanizsán – is köszöntötték az idõseket.
Az ünnepi hét díjkiosztással és bállal zárult, ahol Cseresnyés Péter alpolgármester, országgyûlési képviselõ mondott zárszót, és adta át a díjakat. Gratulált és ajándékot, virágcsokrot adott át a szervezõ csapat tagjainak, Koller Jutkának, Büki Pálnénak, Horváthné Gelencsér Editnek, Horváthné Polai Máriának, Halmos Ildikónak, Mónai Zsuzsának és Tarr Ernõnek.
A sportolók hat versenyszámban mérték össze tudásukat, ügyességüket. A versenyekre összesen kétszáznégyen neveztek, száztizenhat hölgy és nyolcvannyolc férfi.
A díjátadást követõen a Kanizsai Fúvós Egyesület Zenekara szórakoztatta a közönséget. A színházterem elõcsarnokában rendezett fogadáson Márkus Ferenc, városunk díszpolgára mondott pohárköszöntõt. A napot baráti beszélgetés és bál zárta.
Bakonyi Erzsébet


2008-10-21 14:18:52


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül